Eksport cukru z Polski spadł o ponad 20% (ujęcie wartościowe)

W pierwszym półroczu 2014 roku wywóz polskiego cukru uległ zauważalnej redukcji, jednocześnie w dwukrotnie silniejszym tempie zmalał jego przywóz. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem było dodatnie, ale w skali roku pogorszyło się mocno wartościowo, co należy łączyć ze spadkiem cen. Za to ilościowo minimalnie się zwiększyło – podaje FAPA/FAMMU.

Eksport cukru z Polski spadł o ponad 20% (ujęcie wartościowe)

Eksport cukru z Polski

W okresie styczeń-czerwiec 2014 roku eksport cukru z Polski wyniósł 246,5 tys. ton, a jego wartość 121,3 mln euro. Oznacza to spadek w obrębie roku odpowiednio 6% i 24%. Przeciętna wartość wysyłki obniżyła się o 20% do 492 €/t, czyli do około 2,06 zł/kg.
 
Głównym importerem polskiego cukru w analizowanym czasie były kraje unijne, gdzie trafiło 65% wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 579 €/t – mniej o 16%, a więc po ~2,42 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał przeciętnie po 333 €/t – spadek o 18%, tj. po ~1,39 zł/kg. Największymi odbiorcami pośród krajów Wspólnoty były Niemcy, Słowacja, Czechy i Litwa, a z krajów pozaunijnych: Izrael, Kazachstan, Rosja i Egipt.

Import cukru do Polski

W okresie styczeń-czerwiec 2014 roku dostawy cukru do Polski zmniejszyły się o 13% do 121,4 tys. ton, a jego wartość zmalała o 17% do 68,6 mln euro. Cukier sprowadzano po 565 €/t, tj. o 4% bez rozróżnienia na cukier biały i surowy.
 
Czołowym dostawcą cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 71% importowanego cukru. Pozostała część pochodziła od unijnych partnerów. Z krajów trzecich cukier sprowadzono po 549 €/t – zniżka o 3% w skali roku, a więc po 2,3 zł/kg, a od unijnych partnerów po 605 €/t ~2,53 zł/kg. Najwięcej cukru zakupiono z Sudanu i Zimbabwe oraz z Niemiec. Dwa pierwsze z tych państw korzystają z bezcłowego dostępu do unijnego rynku. Z kolei w ramach Wspólnoty handel jest bezcłowy.

Saldo w handlu zagranicznym cukrem

W obrębie pierwszych sześciu miesięcy 2014 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, zwiększając się o 2% do 125,1 tys. ton przy jednoczesnym, 32% spadku wartości do 52,7 mln euro.
 
Przyczyn spowolnienia handlu cukrem należy szukać przede wszystkim w zniżce spożycia tego surowca w kraju. W 2013 roku Polacy konsumowali o 1% cukru w przeliczeniu na mieszkańca, w pierwszym kwartale 2014 roku zniżka pogłębiła się o 7%, a w stosunku do całego 2013 roku to aż o 15% mniej.

Spadek cen cukru nie wpłynął na konsumpcję

Silnie spadające ceny detaliczne cukru nie przełożyły się na wyższe spożycie. Można to wiązać ze zmianą sposobu życia, w tym z dietami opierającymi się na systemie tzw. zero kalorii oraz konkurencją ze strony innych słodzików. Od dwóch lat polskim producentom nie udaje się zbyć całości nadwyżek produkcyjnych, o czym świadczy wykorzystywanie mechanizmu przeniesienia. W UE jest wysoka nadprodukcja i trudno na tym rynku ulokować nadprodukcję. W 2014 roku produkcja cukru w Polsce będzie minimalnie mniejsza. Te czynniki mogły mieć wpływ na ograniczenie eksport cukru z kraju. 


Tagi:
źródło: