Wzrost eksportu cukru

W okresie styczeń-październik 2018 r. wywieziono z Polski 714 tys. ton cukru z uwagi na dużą produkcję w kampaniach 2017/2018 i 2018/2019.

Wzrost eksportu cukru
Na rynku UE sprzedano 272 tys. t po cenie 395 EUR/t. Głównymi importerami w UE była Rumunia z 101,6 tys. ton i Niemcy z 87,7 tys. ton. Duża podaż cukru w UE powoduje, że krajowi producenci spore ilości wywozili do krajów trzecich, tj. Izraela - 72,6 tys. ton, Egiptu - 71,2 tys. ton, Sri Lanki - 58,3 tys. ton oraz Gruzji - 46,3 tys. ton i Arabii Saudyjskiej - 20,6 tys. ton. Tym samym cena eksportowa do krajów trzecich wyniosła 316 EUR/t.
 
Duża podaż i niskie ceny były barierą importu, który wyniósł 122 tys. t, w tym 116 tys. t z UE. Średnia cena przywozowa wyniosła 404 EUR/t, w tym z UE 384 EUR/t. Największe ilości cukru sprowadzano z Niemiec - 54,6 tys. ton, Czech - 22 tys. ton i Rumunii - 12,5 tys. ton.


Tagi:
źródło: