Wzrost eksportu cukru

Jak wynika ze wstępnych danych w pierwszym półroczu 2019 r. eksportowano z Polski 374 tys. t cukru z uwagi na dużą produkcję w kampanii 2018/2019. Na rynku UE sprzedano 178,5 tys. t po średniej cenie 362 EUR/t.

Wzrost eksportu cukru
Największym odbiorcą w UE była Rumunia z 67,7 tys. t, Niemcy z 52,7 tys. t i Włochy z 12,2 tys. t. Duża podaż w UE powoduje, że krajowi producenci duże ilości cukru dostarczali do krajów trzecich, tj. Izrael - 63,9 tys. t, Egipt - 24,4 tys. t, Gruzja - 16,7 tys. t i Arabia Saudyjska - 11,3 tys. t. Średnia cena wysyłkowa do krajów trzecich wyniosła 306 EUR/t.
 
Import cukru wyniósł 120 tys. t, w tym 62,2 tys. t z UE. Cena przywozowa wyniosła 372 EUR/t, w tym z UE 395 EUR/t. Największe ilości cukru sprowadzono z Niemiec - 38,1 tys. t. W marcu zakupiono cukier surowy do rafinacji z Nikaragui - 20,5 tys. t po 290 EUR/t, a w maju z Laosu - 30 tys. t po 320 EUR/t.
 
W związku z tym, w sierpniu br. cena cukru białego wyniosła 331 USD/t, a cukru surowego 267 USD/t. Ceny cukru surowego były minimalnie większe niż przed rokiem, a ceny cukru białego utrzymują się na stabilnym poziomie. Stosunkowo niskie ceny są niekorzystne dla krajowych eksporterów, a duża produkcja w kampanii 2019/2020 będzie skutkowała dużym wywozem.


Tagi:
źródło: