Wzrost eksportu cukru

W I półroczu 2018 r. wywieziono z Polski 420,0 tys. ton cukru z uwagi na dużą produkcję w kampanii 2017/2018 i szacowaną dużą produkcję w kampanii 2018/2019.

Wzrost eksportu cukru
Na rynku UE sprzedano 143,7 tys. t po cenie 406 EUR/t. Głównymi odbiorcami w UE była Rumunia z 53 tys. ton i Niemcy z 46 tys. ton. Duża podaż cukru w UE powoduje, że krajowi producenci spore ilości dostarczali do Sri Lanki - 56 tys. ton, Izraela - 39 tys. ton oraz Egiptu - 37 tys. ton i Gruzji - 30 tys. ton.
 
Duża podaż i niskie ceny są barierą dla importu, który wyniósł 75,4 tys. t, w tym 70,4 tys. t z UE. Największe ilości sprowadzono w marcu br. - 21 tys. ton. W tym przypadku cena zakupowa wyniosła 433 EUR/t, w tym z UE 411 EUR/t. Największe ilości cukru przywieziono z Niemiec - 29 tys. ton, Rumunii - 13 tys. ton i Francji - 8 tys. ton.


Tagi:
źródło: