Wzrost eksportu produktów mleczarskich z UE

Według danych Komisji Europejskiej w I kw. 2017 r., w porównaniu z analogicznym okresem 2016 r., wzrósł eksport (poza UE) proszków mlecznych - mleka odtłuszczonego - o 7% do 190,5 tys. t, a mleka pełnego o 12% do 105,7 tys. t. Warto dodać, że w odniesieniu do OMP dobry był szczególnie marzec br., kiedy to poza granice UE udało się sprzedać o 32% więcej tego produktu niż w marcu 2016 r.

Wzrost eksportu produktów mleczarskich z UE
Największym unijnym odbiorcą mleka w proszku była Algieria, która w pierwszych trzech miesiącach zakupiła 26,5 tys. t OMP i 19,2 tys. t PMP czyli odpowiednio o 22% i 225% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. W przypadku OMP warto tez zwrócić uwagę, że sprzedaż do Meksyku zwiększyła się o 165% do 7,0 tys. t, a do Chin o 23% do 21,1 tys. t.
 
Po 11-proc. wzroście wolumenu eksportu serów z UE w 2016 r., w I kw. br. obserwowane były dalsze tendencje wzrostowe. Sprzedaż serów poza granice UE w relacji do pierwszych trzech miesięcy 2016 r. zwiększyła się o 9% do 202,0 tys. t. Według ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas, jest to przede wszystkim zasługa wzrostu sprzedaży serów do Japonii - o 43% do 23,1 tys. t oraz Korei Południowej - o 29% do 14,3 tys. t. Wśród największych eksportów sera z UE, sprzedaż poza Wspólnotę z Niemiec wzrosła aż o 39% do 33 tys. t, a z Holandii o 16% (r/r).
 
Zmniejszył się natomiast eksport masła - o 15% do 35,4 tys. t. Było to związane przede wszystkim z mniejszymi zakupami ze strony drugiego największego w 2016 r. odbiorcy masła z UE - Arabii Saudyjskiej, gdzie sprzedaż w I kw. br. spadała o 51% (r/r) do 2,4 tys. t oraz trzeciego - Egiptu gdzie zmniejszyła się o 80% (r/r) do 1,0 tys. t.


Tagi:
źródło: