Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Zdrowotne właściwości oliwy z oliwek są udowodnione przez polskich naukowców

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego odkryli, że oleaceina występująca w oliwie...

Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego odkryli, że oleaceina występująca w oliwie z oliwek typu ekstra virgin, posiada wyjątkową właściwość jaką jest przeciwdziałanie pękania szyjnej blaszki miażdżycowej, co może zapobiegać wysokiej śmiertelności m.in. z powodu udaru mózgu czy zawału serca.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu







W momencie, gdy blaszka miażdżycowa pęka, dochodzi do powstania blokującego naczynie krwionośne zakrzepu. Wnikliwe badania dowiodły jednak, że oleaceina efektywnie hamuje stan zapalny będący przyczyną rozpadu blaszki miażdżycowej. W wyniku jej działania, blaszka staje się stabilna i nie pęka. To szczególnie istotne w przypadku osób z nadciśnieniem, których w 2035 roku w Polsce może być już 16 milionów.

Nasz uniwersytet i moja grupa po raz pierwszy wykryli w oliwie z oliwek obecność takiego związku, który nazywa się oleaceina. Ta oleaceina ma silne działanie przeciwmiażdżycowe i zabezpiecza przed zawałem serca i udarem mózgu. To odkrycie było nominowane do szeregu nagród, ostatnio do nagrody „National Geographic” jako odkrycie roku – mówi prof. Marek Naruszewicz, ekspert do spraw żywienia, Warszawski Uniwersytet Medyczny.

Badania wykazały, że codzienne konsumowanie 40 mililitrów oliwy z oliwek zmniejsza śmiertelność z powodu chorób serca o 40 proc., a z powodu innych chorób – o 30 proc. Produkt ten musi jednak być najlepszej jakości.

Oliwę z oliwek należy kupować szczególnie taką, którą nazywamy extra virgin, która jest otrzymywana w odpowiedniej temperaturze i ma składniki prozdrowotne. Nasze badania wyraźnie wskazują, że tam jest kilka składników, które chronią organizm przed nadciśnieniem tętniczym, miażdżycą i innymi chorobami cywilizacyjnymi. Dlatego oliwę z oliwek trzeba dobierać odpowiednio, kierując się przede wszystkim tym, czy jest wyprodukowana np. we Włoszech, bo często na opakowaniu jest napisane: wyprodukowano w UE – nie, ona powinna oryginalnie pochodzić z Włoch – mówi prof. Marek Naruszewicz.

Czytaj dalej na następnej stronie...

1 2

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl