Zmiany w prawie dotyczącym znakowania żywności

W trakcie 75. posiedzenia Sejmu RP posłowie pracowali w drugim czytaniu nad rządowym projektem nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Zmiany w prawie dotyczącym znakowania żywności

Znakowanie żywności

Projekt dostosowuje polskie prawo do rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Jest ono podstawowym aktem prawnym regulującym kwestie znakowania żywności.

Część zaproponowanych w projekcie zmian dotyczy definicji. Np. z ustawy o jakości handlowej usunięta zostanie definicja opakowanego środka spożywczego. Obowiązywać będzie ta zawarta w unijnym rozporządzeniu. Jednocześnie w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia zmienione zostaną m.in. definicje okresu trwałości, składnika odżywczego i składnika żywności.

Projekt przewiduje też zmiany dla producentów jaj. Będą oni mieli np. obowiązek jednorazowego zgłoszenia wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej swojej działalności w zakresie produkcji i pakowania jaj. Rządowe propozycje dotyczą też zasad klasyfikowania tusz wołowych – do polskiego prawodawstwa wdrożone zostaną procedury zatwierdzania technik automatycznej klasyfikacji tusz wołowych, określonych w przepisach unijnych. Organem odpowiedzialnym za organizację testu certyfikacyjnego tusz wołowych będzie Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Ponadto projekt m.in. doprecyzowuje przepisy związane z kontrolami transakcji finansowanych z Europejskiego Funduszu Rolniczego Gwarancji.


Tagi:
źródło: