| Autor: redakcja1

Rynek rzepaku i jego produktów w sezonie 2015/2016

Jak wynika z raportu Strategie Grains opublikowanego w lutym, globalne zbiory rzepaku w sezonie 2015/2016 mogą wynieść 67,8 mln ton i być o 2,9 mln ton niższe niż w sezonie poprzednim – podaje Magdalena Bodył i Ewa Rosiak z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Rynek rzepaku i jego produktów w sezonie 2015/2016

Oczekiwany jest również spadek światowego zużycia rzepaku o 1,7 mln ton do 68,6 mln ton. W ślad za tymi zmianami globalne zapasy rzepaku na koniec sezonu zmaleją z 6,9 mln tondo 6,1 mln ton. Relacja zapasów do zużycia rzepaku obniży się do 9% w stosunku do 9,8% przed rokiem i 9,5% przed dwoma laty.

 

Jak zakładają Rosiak i Bodył, głęboki spadek zbiorów rzepaku przewidywany jest u kluczowego producenta, a więc w UE o 2,6 mln ton do 21,6 mln ton, w wyniku obniżenia plonów z 3,6 t/ha do 3,3 t/ha i powierzchni uprawy z 6,7 mln ha do 6,5 mln ha. Mniejszy spadek zbiorów przewidywany jest w Kanadzie o 0,3 mln ton do 15,6 mln ton. W Chinach oczekiwany jest wzrost zbiorów o 0,3 mln ton do 12,8 mln ton, w Indiach o 0,3 mln ton do 7,2 mln ton,a w Australii stabilizacja zbiorów w granicy 3,7 mln ton.

 

Krajowy przerób rzepaku w grudniu 2014 r. był o 8% niższy niż przed miesiącem, ale w odniesieniu do grudnia 2013 r. był o 10% wyższy. W całym 2014 r. krajowy przerób rzepaku był sporo większy niż przed rokiem.

 

Zdaniem ekspertek z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, duże i średnie zakłady przemysłu tłuszczowego, tj. zatrudniające 50 i więcej osób stałej załogi wytworzyły 1219 tys. ton surowego oleju rzepakowego, a zatem o 26% więcej niż w 2013 roku. Produkcja oleju rzepakowego rafinowanego wyniosła 720 tys. ton i była o 12% wyższa niż przed rokiem, z tego na cele spożywcze wzrosła o 6% do 463 tys. ton, a na cele techniczne o 26% do 257 tys. ton. Produkcja margaryn zmniejszyła się o 4% do 401 tys. ton.



Tagi:
źródło: