| Autor: redakcja1

Właściwości odżywcze orzechów

Orzechy włoskie podobnie jak i laskowe mają mnóstwo składników odżywczych niezbędnych w codziennej diecie. Orzechy zawierają białka i składniki mineralne, w tym również potas, wapń i magnez. Są doskonałym źródłem witamin A, C, E. Dostarczają błonnik oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe przez co skutecznie zmniejszają poziom cholesterolu we krwi.

Właściwości odżywcze orzechów

Właściwości odżywcze orzechów włoskich i laskowych

Ponadto, jak zaznacza Danuta Łabędź z MODR, sprzyjająco wpływają na układ krwionośny, a także zapobiegają atakom serca oraz zmniejszają poziom cukru we krwi. Podnoszą sprawność intelektualną, łagodzą stany depresyjne i poprawiają nastrój. Z uwagi na to, że są wysokokaloryczne, powinny być konsumowane regularnie, ale z umiarem.

Z uwagi na wysoką  zawartość olejów możliwości przechowywania orzechów są bardzo ograniczone z powodu ich podatności na jełczenie. W związku z tym, świeże powinno się kupować w nieznacznych ilościach. Najlepiej jest nabywać je w łupinach, gdyż można je przechowywać w ten sposób nawet przez pół roku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, a do tego bardzo dobrze nadają się metalowe szczelnie zamykane pojemniki. Orzechy obrane z łupin szybko tracą swoje wartości odżywcze pod działaniem tlenu, przez co należy je zużyć w czasie 4-6 dni. Jeszcze bardziej wrażliwe na utlenianie są orzechy tarte i mielone. Dlatego też rozdrabnia się je bezpośrednio przed użyciem. Z kolei niedojrzałe lub źle przechowywane mogą być szkodliwe.

Można je jeść same, albo dodawać do wielu słodkich i pikantnych potraw. W całości lub tarte dodaje się do sałatek, deserów,  puree, sufletów, jak i również do ciast i chleba. W trakcie prażenia nabierają intensywniejszego smaku, ale za to tracą wartości odżywcze.



Tagi:
źródło: