Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
2024-04-25 -
Towarowa produkcja rolnicza
2024-04-25 -
Pogłowie zwierząt gospodarskich
2024-04-25
Poznaj produkty
-
Manu-Hort - folie specjalistyczne
2014-06-09 -
wóz asenizacyjny 3300L POMOT
2016-05-10 -
Łyżka LR200 do ładowarki, do tura
2012-07-06 -
Kombajn pokosu SA22 (900) SAMON
2020-10-08 -
Wieże przenośnika kubełkowego
2016-01-04
Właściwości odżywcze orzechów
Orzechy włoskie podobnie jak i laskowe mają mnóstwo składników odżywczych niezbędnych w codziennej diecie. Orzechy zawierają białka i składniki mineralne, w tym również potas, wapń i magnez. Są doskonałym źródłem witamin A, C, E. Dostarczają błonnik oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe przez co skutecznie zmniejszają poziom cholesterolu we krwi.
Właściwości odżywcze orzechów włoskich i laskowych
Ponadto, jak zaznacza Danuta Łabędź z MODR, sprzyjająco wpływają na układ krwionośny, a także zapobiegają atakom serca oraz zmniejszają poziom cukru we krwi. Podnoszą sprawność intelektualną, łagodzą stany depresyjne i poprawiają nastrój. Z uwagi na to, że są wysokokaloryczne, powinny być konsumowane regularnie, ale z umiarem.
Z uwagi na wysoką zawartość olejów możliwości przechowywania orzechów są bardzo ograniczone z powodu ich podatności na jełczenie. W związku z tym, świeże powinno się kupować w nieznacznych ilościach. Najlepiej jest nabywać je w łupinach, gdyż można je przechowywać w ten sposób nawet przez pół roku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, a do tego bardzo dobrze nadają się metalowe szczelnie zamykane pojemniki. Orzechy obrane z łupin szybko tracą swoje wartości odżywcze pod działaniem tlenu, przez co należy je zużyć w czasie 4-6 dni. Jeszcze bardziej wrażliwe na utlenianie są orzechy tarte i mielone. Dlatego też rozdrabnia się je bezpośrednio przed użyciem. Z kolei niedojrzałe lub źle przechowywane mogą być szkodliwe.
Można je jeść same, albo dodawać do wielu słodkich i pikantnych potraw. W całości lub tarte dodaje się do sałatek, deserów, puree, sufletów, jak i również do ciast i chleba. W trakcie prażenia nabierają intensywniejszego smaku, ale za to tracą wartości odżywcze.