| Autor: redakcja1

Polska utraci status czołowego eksportera jabłek na świecie na rzecz Chin

Jak wynika z prognoz Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA), zbiory jabłek w tym roku w Chinach mogą wynieść 43 mln ton i być o 5,1 proc. większe niż w roku poprzednim. Na zwyżkę produkcji wpłynie wzrost areału upraw o 1 proc. oraz głównie większe plonowanie jabłoni o 4,2 proc. - podaje Bank BGŻ BNP Paribas.

Polska utraci status czołowego eksportera jabłek na świecie na rzecz Chin

Wysoka produkcja jabłek w Chinach będzie sprzyjać eksportowi

Niemniej jednak, USDA zwiększyła swój poprzedni szacunek zbiorów jabłek w tym kraju w sezonie poprzednim z 37,8 mln t do 40,9 mln t. Oznaczałoby to, że produkcja w minionym roku zwiększyła się wobec 2013 roku, co biorąc pod uwagę zmiany w cenach i wielkości wywozu jabłek świeżych oraz koncentratu jabłkowego, wydaje się być nieco dyskusyjne.

Bez względu na skalę zwyżki tegorocznej produkcji, szacuje się że wpłynie ona dodatnio na sprzedaż zagraniczną jabłek z Chin. USDA ocenia, że w sezonie 2015/2016 wywóz jabłek z Chin wyniesie 900 tys. t i będzie o 20 proc. większy niż w sezonie poprzednim, kiedy wyniósł 750 tys. t. Oznacza to, że przy założeniu utrzymania poziomu eksportu jabłek z Polski możliwe jest, że Polska utraci status czołowego dostawcę jabłek na świecie na rzecz właśnie Chin.

USDA przewiduje też, że o 12,5 proc. w skali roku zwiększy się do poziomu 3,6 mln ton jabłek przeznaczonych do przetwórstwa w "Państwie Środka"'. W związku z tym, że w podobnym stopniu wzrosnąć może także produkcja koncentratu soku jabłkowego w tym kraju. Zgodnie z wcześniejszymi już szacunkami, zwiększy to możliwości wysyłki zagęszczonego soku jabłkowego przez Chiny m.in. do Stanów Zjednoczonych, które w sezonie wcześniejszym zaopatrywały się w dużym stopniu na rynku Unii Europejskiej, a także do Rosji i Kanady. W trzecim kwartale 2015 r. wywóz zagęszczonego soku jabłkowego z Chin do USA wzrósł w odniesieniu do porównywalnego okresu przed rokiem o 50 proc. do 64,4 tys. t (dane GTIS za Foodnews). Jednakże mimo wzrostu, ilość jabłek przeznaczona do przetwórstwa w tym kraju będzie znacznie mniejsza niż w latach 2007-2010 - przeciętnie o 40 proc.

Według raportu Amerykańskiego Departamentu spożycie wewnętrzne jabłek w Chinach w sezonie 2015/2016 zwiększy się w odniesieniu do sezonu poprzedniego  o 4,2 proc. do 38,6 mln t. Oznaczać to będzie, że notowana już od wielu lat zwyżka konsumpcji jabłek w tym kraju będzie kontynuowana. Zdaniem USDA, spożycie jabłek w Chinach w ostatnim dziesięcioleciu, czyli od 2004/2005 do 2014/2015 wzrosło ponad 2-krotnie.



Tagi:
źródło: