Program „Owoce i warzywa w szkole”. Uwaga szkoły nabór kończy się 3 lipca

W dniu 18 czerwca 2015 r. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi podpisał rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Agencję Rynku Rolnego związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu Owoce i warzywa w szkole ustalające zasady realizacji programu w roku szkolnym 2015/2016.

Program „Owoce i warzywa w szkole”. Uwaga szkoły nabór kończy się 3 lipca

Program „Owoce i warzywa w szkole”

ARR będzie przyjmowała zgłoszenia szkół podstawowych zamierzających uczestniczyć w programie w I semestrze roku szkolnego 2015/2016 w terminie do 3 lipca 2015 r. Dostawcy zobowiązani są do zawarcia umówze szkołami podstawowymi i dostarczenia ich kopii do OT ARR w terminie do 10 września 2015 r. W tym samym terminie zgłaszają się do programu szkoły, które samodzielnie będą organizowały dostawy owoców i warzyw i wnioskowały o pomoc. W roku szkolnym 2015/2016 dostawy owoców i warzyw do szkół mogą rozpocząć się już od 21 września 2015 r.  dzięki czemu dzieci będą mogły skorzystać z dostępności sezonowych owoców i warzyw.

Na rok szkolny 2015/2016 Polska otrzymała z Komisji Europejskiej trzecie  co do wielkości środki na realizację programu w UE, a łączny budżet programu wraz z wkładem krajowym wyniesie ok. 20,5 mln EUR (ok. 87,8 mln PLN). Oznacza to, iż Polska jest obecnie jednym z największych beneficjentów programu w UE, obok takich krajów jak Włochy i Niemcy.


Program – administrowany przez Agencję Rynku Rolnego - ma na celu promowanie wśród dzieci zdrowej diety oraz zmianę nawyków żywieniowych, a w szczególności zwiększenie ilości spożywanych przez nie owoców i warzyw.

Dlaczego to takie ważne?

Otyłości i nadwaga wśród dzieci stają się coraz powszechniejszym problemem, a jedną z przyczyn narastania tego zjawiska jest nieprawidłowa dieta, uboga w owoce i warzywa. Z najnowszych badań wynika, iż już jedna czwarta dzieci w Unii Europejskiej cierpi na nadwagę lub otyłość. Dlatego tak ważne jest prowadzenie na masową skalę działań, które mogą przyczynić się do poprawy nawyków żywieniowych dzieci, a w szczególności spożywania większych ilości owoców i warzyw. Program Owoce i warzywa w szkole, działając na dużą skalę, a przy tym stając się nieodłącznym elementem codziennego życia szkół, może skutecznie przyczynić się do odwrócenia tych niekorzystnych trendów.

W ramach programu dzieci otrzymują 2-3 razy w tygodniu świeże owoce i warzywa oraz soki. W skład porcji owocowo-warzywnych wchodzą: jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchewki papryka, rzodkiewki, kalarepka, pomidorki oraz soki owocowe i warzywne. Ważnym elementem programu, oprócz udostępniania owoców i warzyw, są specjalne działania edukacyjne, w których uczestniczą dzieci. Szkoły podstawowe uczestniczące w programie co najmniej dwa razy w semestrze organizują zajęcia w ramach których dzieci uczą się m.in. zasad zdrowego odżywiania oraz pochodzenia owoców i warzyw. Najpopularniejsze działania to warsztaty kulinarne, zakładanie ogródków przyszkolnych, wycieczki do sadów itp.


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: