I Pomorskie Forum Drobiarskie [foto]

W dniach 24 i 25 czerwca w Chmielnie odbywa się I Pomorskie Forum Drobiarskie. Głównym organizatorem tego wydarzenia jest Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku. Z kolei patronat honorowy nad nim objął Mieczysław Struk Marszałek Województwa Pomorskiego.

I Pomorskie Forum Drobiarskie [foto]



Podstawowym celem Forum jest wymiana poglądów i doświadczeń, zachęcenie do zdobywania wiedzy, określenie wspólnych priorytetów i kierunków rozwoju drobiarstwa, a nadrzędnym to, by polskie rolnictwo, w myśl europejskiej sentencji, stawało się innowacyjne i konkurencyjne.

Do udziału w Forum zaproszono hodowców i producentów drobiu, firmy z branży drobiarskiej, zainteresowane osoby, a podczas dwudniowej edycji Forum dyskusja toczy się będzie na tematy związane m.in.
- handlem zagranicznym na rynku drobiu,
- z aktualnym stanem i perspektywami rynku mięsa drobiowego w świetle WPR na lata 2014 – 2020,
- wymogami dostosowania gospodarstw drobiarskich w obszarze ochrony środowiska.

Ponadto, część teoretyczna spotkania zostanie uzupełnia o liczne panele dyskusyjne kierowane przede wszystkim dla producentów kur niosek i kur reprodukcyjnych oraz producentów brojlerów kurzych.

Podczas trwania pierwszego dnia forum sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Kazimierz Plocke wręczy także 15 odznak honorowych „Zasłużony dla rolnictwa”.


Na Forum obecni będą przedstawiciele:

  • Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego
  • Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska w Gdańsku
  • Agencji Rynku Rolnego OT Gdańsk
  • Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
  • Pomorskiego Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku

Na miejscu są już także Redaktorzy Twojego Portalu Rolniczego Gospodarz.pl, o czym możecie się przekonać spoglądając na pierwsze zdjęcia live, oraz w galerii zdjęć zamieszczonej poniżej.

Program I Pomorskiego Forum Drobiarskiego:

24 czerwca 2013 r.
 

10:00 – 10:30 Przywianie i otwarcie i Pomorskiego Forum Drobiarskiego - Aleksander Mach Dyrektor PODR w Gdańsku

10:30 – 11:00 Aktualny stan i perspektywy rynku mięsa drobiowego w świetle WPR 2014 - 2020 - Kazimierz Plocke Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju

11:05 – 11:45 Rynek drobiu, sposoby dystrybucji - Aleksander Mach Dyrektor PODR w Gdańsku

11:45 – 12:00 Identyfikacja niewykorzystanych szans w drobiarstwie – Dyskusja

12:00 – 12:00 Przerwa Kawowa

12:20 – 12:30 Bank BGŻ - Bankiem wiedzy agro - Joanna Janiak Wyroślak – ekspert agro

12:30 – 12:40 Oferta firm - Hubert Mami
ński – Cargoll Agro

12:45 – 12:55 Nowoczesne systemy ogrzewania hali drobiarskich - Marcin Krajewski- Hodowca

13:00 – 13:30 Rola ziół w żywieniu drobiu - dr n. biol. Henryk Różański

13:30 – 13:40 Oferta Firm - Zbigniew Myśiiński - BIGDutchman


13:40 – 13:50 Zastosowanie Technologii Efektywnych Mikroorganizmów w hodowli drobiu - Adam Filarski - Greeniand Technologia EM

13:50 – 14:00 Dyskusja

14:00 OBIAD


Oglądaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: