Kategorie
Zobacz również tu
-
Światowe ceny cukru spadały w marcu
2024-04-16
Poznaj produkty
-
DEUTZ - szyba tylna dolna zielona
2011-12-13 -
Przemysłowy rozdrabniacz zasypowy H-119/5Z
2016-02-05 -
Prasy zmiennokomorowe Kverneland 6416 - 6418
2015-04-13 -
Siewnik rzędowy Vogel&Noot VN MasterDrill
2016-04-13
Włochy – Targi pikantnej papryczki
We Włoszech w mieście Rieti rozpoczęły się międzynarodowe targi ostrej papryczki, podczas których przedstawiono blisko 400 gatunków tego warzywa.
To pierwsza edycja targów „Rieti Pikantne Serce”, które potrwają do niedzieli. Organizatorzy spodziewają się licznych tłumów odwiedzających, wśród których są nie tylko miłośnicy pikantnej kuchni, ale także kupcy, restauratorzy i kucharze z całego świata.
Co ciekawe, otóż ostrą papryczkę zwaną przez Włochów peperoncino odkryto w Gujanie blisko 1500 lat temu. To warzywo wykorzystuje się na przeróżne sposoby jak przykładowo w postaci sprayów wykorzystywanych do własnej obrony albo standardowo jako przyprawę do potraw.
W szczególności ostra czerwona papryczka znalazła upodobanie włoskich smakoszy. Poza tradycyjnymi potrawami dodaje się jej także do czekolady oraz lodów czekoladowych.