| Autor: redakcja1

Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny także w 2016 r.

Komisja Europejska potwierdziła w tym tygodniu, że nowy system dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny zostanie uruchomiony na początku stycznia 2016 r. - podaje FAMMU/FAPA.

Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny także w 2016 r.

Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny

Kraje członkowskie zagłosują nad projektem systemu wsparcia w dniu 1 grudnia 2015 roku. Komisja Europejska zadecydowała o przywróceniu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny w trakcie nadzwyczajnego posiedzenia Specjalnego Komitetu ds. Rolnictwa Rady UE w dniu 14 września br. Powodem był gwałtowna obniżka cen wieprzowiny na rynku unijnym ze względu na wzrost produkcji wewnętrznej oraz rosyjskie embargo przywozowe.
 
Rozszerzony został zakres produktów kwalifikujących się do otrzymania wsparcia o niektóre elementy o mniejszej wartości, które zostały najbardziej dotknięte przez rosyjskie embargo, np. świeży smalec. Niektórzy producenci – Belgia, Francja, Dania i Holandia ubiegali się o objęcie mechanizmem też innych elementów – jak tłuszcz, podroby i nóżki wieprzowe.
 
Zwiększono o 20% stawkę dopłat w celu zachęcenia do wprowadzania do magazynów większych ilości produktów niż w czasie marcowej edycji. Niższe stawki będą dotyczyć świeżego smalcu, gdyż jego składowanie jest mniej kosztowne.
 
W marcu br. Komisja wprowadziła dopłaty na osiem tygodni w związku z rosyjskim embargiem przywozowym, które wpłynęło na nadpodaż wieprzowiny na rynku unijnym oraz obniżkę cen. Z rynku wycofane zostało wtedy 64 tys. ton wieprzowiny, a koszt tej operacji wyniósł 17 mln EUR. Najwięcej mięsa wprowadziły do magazynów Dania - 24%, Hiszpania - 22%, Niemcy - 13%, Polska - 12% i Włochy - 9%.


Tagi:
źródło: