| Autor: redakcja1

Pogłowie trzody chlewnej i produkcja żywca wieprzowego w Polsce

Poprawa relacji cen żywca wieprzowego do cen pasz przyczyniła się do zwiększenia się krajowego pogłowia świń.

Pogłowie trzody chlewnej i produkcja żywca wieprzowego w Polsce

Pogłowie trzody chlewnej w Polsce


Na początku marca 2017 r. pogłowie trzody chlewnej w Polsce (wg GUS) liczyło 11,3 mln sztuk, a więc o 7,6% - 797 tys. sztuk więcej niż przed rokiem. W stosunku do marca 2016 r. zwyżka liczebności nastąpiła we wszystkich grupach produkcyjno-użytkowych oprócz prosiąt, których pogłowie zmalało o 0,9%. Najbardziej zwiększyło się pogłowie tuczników o 11,6% i warchlaków o 10,2%. Loch było więcej o 6,3%, w tym loch prośnych – o 7,7%. Wzrost pogłowia macior prośnych i warchlaków pozwala przypuszczać, że w następnych miesiącach 2017 r. nastąpi dalsza zwyżka pogłowia. W czerwcu 2017 r. mogło ono wynieść 11,5 mln sztuk, czyli o 5,5% więcej niż przed rokiem.
 
Zdaniem ekspertów Agencji Rynku Rolnego, zmiany w pogłowiu zapowiadają również wzrost krajowej produkcji żywca wieprzowego w 2017 r. Uwzględniając stan i strukturę pogłowia trzody chlewnej, IERiGŻ – PIB szacuje się, że w pierwszej połowie 2017 r. krajowa produkcja żywca wieprzowego mogła być o 3% większa niż w tym samym okresie 2016 r. i wynieść 1 245 tys. ton - 973 tys. ton mpc. W drugiej połowie 2017 r. jej wzrost może być jeszcze większy i wynieść około 6%. W wyniku czego w całym 2017 r. produkcja żywca wieprzowego prawdopodobnie ukształtuje się na poziomie 2 515 tys. ton - 1 963 tys. ton mpc. względem 2 410 tys. ton - 1 880 tys. ton mpc. w 2016 r.


Tagi:
źródło: