| Autor: redakcja1

Pogłowie trzody chlewnej i produkcja wieprzowiny w UE mogą dalej spadać

W Unii Europejskiej pogłowie trzody chlewnej w grudniu 2016 r. wynosiło 147,4 mln sztuk i było o blisko 1% niższe niż rok wcześniej.

Pogłowie trzody chlewnej i produkcja wieprzowiny w UE mogą dalej spadać

Pogłowie trzody chlewnej w UE


Według ekspertów Agencji Rynku Rolnego, liczba loch prośnych w skali roku zmalała o 1,5%, prosiąt – o 1,2%, a warchlaków – o 2,3%. Spadek pogłowia zaobserwowano w większości krajów UE, m.in.: w Niemczech, Holandii, Francji, Danii, Belgii i we Włoszech.
 
Spośród znaczących unijnych producentów żywca wieprzowego zwyżka pogłowia nastąpiła w Polsce i w Hiszpanii. Uwzględniając zmiany w pogłowiu Komisja Europejska szacuje, że unijna produkcja żywca wieprzowego w 2017 r. będzie o 0,3% niższa niż w 2016 r. i może wynieść 23,2 mln ton. Jednak z uwagi na ograniczony popyt na wieprzowinę ze strony Chin i zwiększającą się konkurencję ze strony USA, Kanady i Brazylii spadkowi może ulec także unijny eksport.


Tagi:
źródło: