| Autor: redakcja11

W 2017 roku unijna produkcja wieprzowiny spadnie do 23,5 mln ton

Według „Krótkoterminowej prognozy produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE” z października br., w 2016 r. produkcja brutto wieprzowiny w UE wzrośnie o 1% w skali roku do 23,6 mln ton, a w 2017 r. zmniejszy się o 0,3% do 23,5 mln ton.

W 2017 roku unijna produkcja wieprzowiny spadnie do 23,5 mln ton

Produkcja wieprzowiny w UE

Według spisu pogłowia trzody chlewnej z maja i czerwca br., stado reprodukcyjne świń w krajach będących kluczowymi producentami w UE spadło o 420 tys. szt. Przy czym największa redukcja miała miejsce w Polsce (-150 tys. szt.), Niemczech (-107 tys. szt.), Holandii (-53 tys. szt.), Hiszpanii (-34 tys. szt.)i Francji (-29 tys. szt.). Mimo tego, w drugim kwartale br. produkcja wieprzowiny w UE zwyżkowała o 3,2% w relacji rocznej wobec 0,7% wzrostu w pierwszym kwartale. Wzrost produkcji był stymulowany wysokim eksportem do Chin, a także znaczną zwyżką cen wieprzowiny. Prawie wszystkie państwa członkowskie zaobserwowały w drugim kwartale br. wzrosty produkcji lub spowolnienie jej spadku. Nadal jednak poziom wytwarzania zmniejsza się w Danii, Austrii i Belgii, a Niemczech spadek produkcji zaczął zwalniać. Pomimo spadku pogłowia loch, zwyżkę produkcji w pierwszym półroczu br. zanotowały w dalszym ciągu m.in. Holandia, Francja i Polska, dzięki wysokiemu importowi trzody, zwłaszcza prosiąt. Wewnątrzunijny handel żywą trzoda chlewną w ostatnich latach zyskuje na znaczeniu stanowiąc ponad 10% ubojów. Z kolei w pierwszej połowie 2016 r. handel żywcem w ramach UE zmniejszył się o 14% (w szt.). Obniżył się wywóz żywych świń z Holandii i Niemiec, w tych krajach preferowano tucz i uboje na rynku krajowym.

Jak podaje FAMMU/FAPA, w drugim półroczu br. rokowane jest spowolnienie unijnej produkcji wieprzowiny ze względu na dalszą redukcję pogłowia loch i niedobór prosiąt. Spożycie wieprzowiny na jednego mieszkańca Unii w 2016 r. spadnie w skali roku o 1% do 40,9 kg, a w 2017 r. ustabilizuje się zgodnie z tendencją obserwowaną w ciągu ostatnich 10 lat.

Eksport wieprzowiny z UE

Według prognoz Komisji Europejskiej, w 2016 r. unijny eksport mięsa wieprzowego wzrośnie w skali roku być może o 24% do rekordowego poziomu 2,7 mln ton, w szczególności dzięki znacznemu zapotrzebowaniu ze strony Chin, gdzie postępuje restrukturyzacja krajowego sektora trzody chlewnej. Prowadzone aktualnie negocjacje w sprawie dostępu do innych rynków zbytu, zamkniętych ze względu na restrykcje sanitarno-weterynaryjne, mogą jeszcze poprawić sytuację unijnych eksporterów. Od stycznia do lipca br. unijna sprzedaż wieprzowiny wzrósła aż o 44%. W drugim kwartale br. wysyłki do Chin przekraczały 100 tys. ton miesięcznie i tym samym stanowiły ponad 40% całkowitego eksportu unijnej wieprzowiny. W pierwszym półroczu br. Chiny zaimportowały zza granicy 780 tys. ton tego gatunku mięsa, czyli tyle co w całym 2015 r. Wszystkie państwa członkowskie UE, które mogą eksportować wieprzowinę do Państwa Środka, zanotowały 2-3-krotne zwyżki wywozu. Aczkolwiek największy udział miały Niemcy (31%), Hiszpania (19%) i Dania (17%). Polska nie może wysyłać bezpośrednio wieprzowiny do Chin ze względu na restrykcje handlowe spowodowane afrykańskim pomorem świń (ASF). Dominującymi eksporterami do Chin spoza krajów UE były w pierwszym półroczu br. USA i Kanada, z 14% i 11% udziałem w chińskim imporcie. Wzrost wywozu do Chin wpłynął na systematyczną zwyżkę cen wieprzowiny na rynku unijnym od końca kwietnia br. W lipcu br. notowania podskoczyły powyżej 160 EUR/100 kg i ukształtowały się na poziomie 165 EUR/100 kg. Ceny prosiąt w sierpniu br. wynosiły 43 EUR/szt, a zatem były o 30% wyższe niż przed rokiem. Biorąc pod uwagę kurs wymiany euro do juana chińskiego, zmniejszenie produkcji wieprzowiny w UE oraz wpływ spowolnienia gospodarczego w Chinach na popyt konsumencki, w 2017 r. wysyłki unijnej wieprzowiny prawdopodobnie zmniejszą się o 5% do 2,6 mln ton.



Tagi:
źródło: