Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-04-23
-
Wyniki kontroli jakości handlowej jaj
2024-04-23 -
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
2024-04-23 -
Nie będzie połączenia inspekcji
2024-04-23
Poznaj produkty
-
Wywrotnice stacjonarne
2016-05-12 -
Deszczownia Rainstar T BauerGroup
2020-05-22 -
Przyczepa skorupowa EVO CARGO Alima
2016-05-09 -
Opryskiwacz Rafal 4-6 Sides Caffini
2020-08-05 -
Kocioł na pellet Pellux 100
2020-03-17 -
owijarka do bel okrągłych McHale 991TBER
2016-05-06 -
Szlifierka kątowa 1450W WG2049
2014-08-05
Dania i Polska z największymi ilościami mięsa w ramach dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, od 9 do 16 marca 2015 roku Dania (5,933 tys. ton) i Polska (5,315 tys. ton) zgromadziły w magazynach największe ilości mięsa w obrębie mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny – podaje FAMMU/FAPA.
Prywatne przechowywanie wieprzowiny
Wszystkie państwa członkowskie UE zdołały w tym czasie wprowadzić do magazynów ponad 25,7 tys. ton wieprzowiny. Ze wszystkich produktów, w porównaniu do których przyznawane są dopłaty, zgromadzono najwięcej nóg bez kości w ilości 15,3 tys. ton – prawie 60% całości przechowywanego mięsa. Boczek bez kości stanowił 18% łącznej ilości przechowywanego mięsa, a szynki – 8%. Dopłaty zostały przyznane na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2015/360, które obowiązuje od 9 marca br. Tymczasowe wycofanie wieprzowiny z rynku miało na celu przywrócenie równowagi rynkowej w UE i zwiększenie cen tego gatunku mięsa.
Notowania wieprzowiny na rynku unijnym zmalały w stosunku do średniej pięcioletniej o 20%, przede wszystkim w wyniku rosyjskiego embargo importu, który spowodował nadpodaż mięsa w UE. Po raz ostatni zastosowano w UE mechanizm prywatnego przechowywania wieprzowiny w lutym 2011 r. na 3 tygodnie. Wprowadzenie tego instrumentu wynikało z trudnej sytuacji sektora wieprzowiny powstałej na skutek gwałtownego wzrostu cen pasz, a także kryzysu dioksynowego w Niemczech i obniżki cen mięsa w wielu państwach członkowskich. Do magazynów wprowadzono wtedy 140 tys. ton wieprzowiny, a koszt dopłat obciążył budżet UE kwotą 63 mln EUR.