| Autor: redakcja1

Wyższa produkcja wieprzowiny w Rosji (I-VIII 2015)

Jak wynika z danych rosyjskiego ministerstwa rolnictwa, w obrębie pierwszych ośmiu miesięcy 2015 r. produkcja mięsa wieprzowego w Rosji zwiększyła się o 8,4% - 153,6 tys. ton do 1,974 mln ton wagi żywej – podaje FAMMU/FAPA.

Wyższa produkcja wieprzowiny w Rosji (I-VIII 2015)

Rynek wieprzowiny w Rosji

Do wzrostu produkcji krajowej przyczyniły się przede wszystkim embargo żywnościowe oraz polityka państwa zmierzająca do samowystarczalności. Największą dynamikę zwyżki produkcji odnotowano w obwodach kurskim, biełgorodzkim, pskowskim, twerskim, nowosybirskim oraz w Kraju Krasnodarskim.

 

Według oficjalnych statystyk rządowych z dnia1 września br., średnia cena producenta żywca wieprzowego w Rosji wynosiła 105,5 RUB/KG - 1,6 USD/kg. Ministerstwo podkreśla, że w analizowanym czasie ceny zwiększyły się zaledwie o 1,2%. Uczestnicy rynku są jednak zdania, że ceny wyrażone w rublach wzrosły prawie o jedną czwartą, a wyrażone w dolarach znacznie zmalały z uwagi na dewaluację rubla.



Tagi:
źródło: