| Autor: redakcja1

Koncentracja na unijnym rynku wieprzowiny

Jedna z firm, Westvlees, o mocy przetwórczej 2 mln szt. trzody na rok, jest uznawana za ważnego gracza na unijnym rynku. Podmiot ten kierował 45 proc. swojej produkcji na rynki eksportowe, w tym przede wszystkim do Chin – podaje Bank BGŻ.

Koncentracja na unijnym rynku wieprzowiny

Rynek wieprzowiny w UE

Pozycja drugiego podmiotu, Covalisa, o podobnej mocy przetwórczej 2,2 mln szt. rocznie, została natomiast stworzona na ścisłej współpracy ze spółdzielnią zrzeszającą producentów żywca, którzy dostarczają firmie 85 proc. surowca. Firma ta jest jeszcze bardziej nastawiona na zdobywanie rynków zagranicznych, które aktualnie generują 60% sprzedaży.
 

Na tym tle warto nadmienić, że wieprzowina z Belgii wysyłana na rynki pozaunijne, trafia przede wszystkim do Chin, Filipin, Tajlandii, rośnie także sprzedaż w Afryce.
 

Połączenie podmiotów w branży wieprzowiny w Belgii zbiegło się w czasie z podobną transakcją zawartą w Danii. Dotyczy ona dwóch największych firm z sektora Danish Crown oraz Tican.
 

Jak zatem widać, na rynku europejskim wyłaniają się coraz więksi gracze. Zwiększanie kontyngentu produkcji, co jest możliwe poprzez m.in. przejęcia i fuzje, wydaje się być szczególnie ważne z punktu rozwoju eksportu na rynki takie jak Chiny. Podmioty, które mogą dostarczać duże wolumeny powtarzalnego produktu mają większe szanse na zaistnienie na tym rynku. Takie firmy zwiększają tym samym swoją siłę negocjacyjną, co pozwala mi często osiągnąć lepsze wyniki niż konkurencja.


 



Tagi:
źródło: