| Autor: redakcja1

Niższy eksport wieprzowiny z UE (I-VIII 2014)

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w okresie od stycznia do sierpnia 2014 roku Unia Europejska wyeksportowała na rynki krajów trzecich w wadze produktu ponad 1,8 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych, a więc o 9,1% mniej niż w tym samym okresie rok temu – podaje FAMMU/FAPA.

Niższy eksport wieprzowiny z UE (I-VIII 2014)

Eksport wieprzowiny

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze w ilości 817 tys. ton oraz mrożona wieprzowina - 790 tys. ton, których wywieziono odpowiednio o 10% i 8% mniej  niż przed rokiem. Największy spadek wysyłki, bo prawie o 33% do 60 tys. ton dotyczył jednak świeżego mięsa.
 
Zmniejszenie się eksportu mięsa i przetworów w analizowanym czasie 2014 roku to przede wszystkim efekt wprowadzenia embargo na import wieprzowiny z UE wprowadzonego przez Rosję pod koniec stycznia tego roku ze względu na afrykański pomór świń (ASF). Znacznie zmalały także zakupy ze strony Ukrainy i Białorusi.
 
Głównymi importerami unijnego mięsa wieprzowego z w tym czasie były kraje azjatyckie jak Chiny, Hongkong, Japonia, Filipiny i Korea Płd. Największy kontyngent produktów wieprzowych sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska.
 
Z grona ważniejszych eksporterów, większość krajów zanotowała spadki wywozu, najsilniejsze spadki dotyczyły Polski, Niemiec i Francji. Wzrosła z kolei sprzedaż na  rynki trzecie z Hiszpanii, Holandii i Węgier. W tym czasie zwiększyły się o jedną trzecią wysyłki żywej trzody chlewnej z UE do 24 tys. ton, przede wszystkim za sprawą ponad trzykrotnie wyższego importu z Chorwacji wynoszącego 12 tys. ton.

Import wieprzowiny do UE

W obrębie pierwszych ośmiu miesięcy tego roku państwa UE zakupiły w krajach trzecich w wadze produktu prawie 23 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych, czyli o 0,4% więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze z 63% udziałem.
 
Czołowym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, gdzie dostawy z tego kraju zmalały jednak o 1% do 11,5 tys. ton w skali roku. Za to wzrosły o jedną trzecią zakupy serbskiego tłuszczu wieprzowego do 2,5 tys. ton oraz o ponad połowę norweskiego mięsa i  przetworów do 2 tys. ton.



Tagi:
źródło: