Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Światowa podaż wieprzowiny

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Pierwsza połowa 2018 r. przyniesie wzrost globalnej podaży wieprzowiny, przede wszystkim za...

Pierwsza połowa 2018 r. przyniesie wzrost globalnej podaży wieprzowiny, przede wszystkim za sprawą coraz wyższej produkcji w USA, Kanadzie i Brazylii.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Obniżka chińskiego importu powoduje jednak ryzyko wystąpienia nadpodaży tego gatunku mięsa na rynku globalnym. W drugim półroczu br. Chiny mogą zwiększyć zakupy wieprzowiny na rynkach zagranicznych.
 
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przewidywała w listopadzie ub. r., że w 2017 r. światowa produkcja wieprzowiny zwiększy się o 1% do rekordowych 117 mln ton po minimalnym spadku w 2016 r. Zwyżka nastąpiła przede wszystkim za sprawą odbudowy poziomu produkcji w Chinach, a także w wyniku ekspansji w USA, Brazylii, Wietnamie, Rosji, Kanadzie, Meksyku, Korei Płd. i na Filipinach.
 
Mniej wieprzowiny niż rok wcześniej wyprodukowały natomiast UE, Ukraina i Japonia. Po dwóch latach spadku, chińska produkcja wieprzowiny miała w minionym roku wzrosnąć o 1,3% - 655 tys. ton do 53 mln ton. Odzwierciedla to korzystny wpływ zaostrzenia krajowych przepisów z zakresu ochrony środowiska, dotyczących głównie zmniejszenia zanieczyszczenia wody. Poskutkowało to gruntownymi reformami, które obejmowały zamknięcie wielu nierentownych małych gospodarstw produkcyjnych trzody chlewnej lub ich konsolidację, przeniesienie ferm z obszarów zaopatrzenia w wodę oraz modernizację gospodarki odchodami.
 
Jak wynika z prognoz FAO, w 2017 r. Amerykanie mieli wyprodukować 11,7 mln ton wieprzowiny, czyli o 3,6% więcej niż rok wcześniej, dzięki większej liczbie ubojów i wadze poubojowej. Sprzyjała temu efektywność amerykańskich chlewni, zintegrowanych z kanadyjskimi i meksykańskimi. Produkcja wieprzowiny w Meksyku miała wzrosnąć o 3,2% do 1,4 mln ton, podbudowana zastosowaniem nowych ras i ekonomią skali.
 
Modernizacja dużych zakładów produkcyjnych i nowe inwestycje w rosyjskim sektorze wieprzowiny poskutkowały wzrostem produkcji o 3,1% do 3,5 mln ton. W UE poziom wytwarzania zmalał z kolei w wyniku zmniejszenia pogłowia loch i obniżenia popytu importowego, przede wszystkim ze strony Chin. Ukraińska produkcja mogła zostać zmniejszona o 18% do 623 tys. ton z uwagi na niską rentowność i gwałtowny spadek liczebności stada trzody chlewnej, spowodowany afrykańskim pomorem świń (ASF).

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl