| Autor: redakcja3

Prognozy spadku produkcji i spożycia wieprzowiny w UE w 2013 r.

Według krótkoterminowej prognozy Komisji Europejskiej, w 2013 r. spożycie wieprzowiny na jednego mieszkańca UE spadnie już trzeci rok z rzędu w wyniku zmniejszenia podaży i wzrostu cen - podaje FAMMU/FAPA.

Prognozy spadku produkcji i spożycia wieprzowiny w UE w 2013 r.
W przyszłym roku poziom konsumpcji powinien nieznacznie wzrosnąć, po stabilizacji stanu unijnego pogłowia trzody chlewnej.

Jak wskazują dane z maja/czerwca 2013 r., populacja świń w 13 państwach członkowskich, reprezentujących 90% ogółu pogłowia w UE, była o 1,3% niższa niż przed rokiem. Redukcję zanotowano u największych producentów – w Niemczech (-1,6%), Hiszpanii (-2,9%), Danii (-1,2%), Francji (-0,6%) i we Włoszech (-6,6%), a w Holandii liczebność stada była stabilna.

Według danych GUS (kliknij), pogłowie świń w Polsce w lipcu br. było również o 3,9% niższe niż przed rokiem. Populacja loch hodowlanych w UE w czerwcu br. była o 2,4% niższa niż w 2012 r., a największe spadki wystąpiły w Niemczech (-5,4%), Hiszpanii (-6,5%) i w Polsce (-8%). Oznacza to, że producenci nadal dostosowują się do zmienionych przepisów z zakresu dobrostanu świń, wprowadzonych od stycznia 2013 r., które zakazują stosowania kojców pojedynczych dla loch prośnych.

Po raz kolejny obniży się w tym roku unijne pogłowie świń skierowanych do uboju. W pierwszym półroczu 2013 r. liczba ta była o 1,1% niższa niż przed rokiem. Z uwagi na wzrost średniej wagi poubojowej, produkcja spadła tylko o 0,6%. Według ostatnich oszacowań, w drugiej połowie 2013 r. liczba ubojów może być jeszcze niższa, pomimo poprawy marży producenckiej na skutek spadku cen pasz i wzrostu cen żywca. Spowoduje to redukcję tegorocznej produkcji wieprzowiny w UE o 1,2% wobec 2012 r. Poziom wytwarzania powinien wrosnąć już w 2014 r., po zakończeniu procesów adaptacji do nowych przepisów z zakresu dobrostanu.

Na skutek ograniczonej podaży, wzrostu popytu w okresie letnim, ceny wieprzowiny w UE rosły od czerwca br. i w sierpniu sięgnęły 190 EUR/100 kg wagi poubojowej, czyli poziom porównywalny z rekordem z września 2012 r.

Jak wskazuje FAMMU/FAPA ograniczona podaż wpłynie na zmniejszenie unijnego eksportu wieprzowiny w 2013 r. Rosja utrzyma pozycję największego odbiorcy, z udziałem ok. jednej piątej w całości wywozu z UE. Obawy Rosjan co do stosowania hormonu wzrostu raktopaminy przez producentów z USA i Kanady sprzyjają unijnym eksporterom. Drugim rynkiem zbytu dla wieprzowiny z UE stają się powoli Chiny. W pierwszej połowie 2013 r. na rynek chiński wywieziono z UE ok. 333 tys. ton mięsa wieprzowego, o ponad jedną trzecią więcej niż przed rokiem.


Tagi:
źródło: