| Autor: redakcja1

Wzrost cen trzody chlewnej

Od początku drugiego kwartału 2019 r. trwa zwyżkowy trend cen trzody obejmująca wiele krajów Unii Europejskiej, w tym Polskę.

Wzrost cen trzody chlewnej
Cena trzody klasy E w UE-28 wyniosła w II kwartale 172,18 EUR/100 kg wagi poubojowej i była o 19,9% większa niż rok wcześniej. W lipcu wyniosła ona 175,58 EUR/100 kg, a w sierpniu - 180 EUR/100 kg. Ceny te była wyższe niż w porównywalnych miesiącach 2018 r. o 21%.
 
Cena takiej samej trzody w Polsce wyniosła w II kwartale 177,19 EUR/100 kg i była o 25,5% większa niż w II kwartale 2018 r. W lipcu wyniosła ona 172,79 EUR, a w sierpniu - 176 EUR. Cena w lipcu była o 21,5% wyższa niż przed rokiem, a w sierpniu o 18,8%.
 
Ceny trzody wyrażone w złotych zwiększyły się w jeszcze większym stopniu, gdyż sprzyjała im roczna deprecjacja złotego wobec euro. W II kwartale 2019 r. cena skupu trzody wyniosła 5,77 zł/kg wagi żywej i była większa niż rok wcześniej o 27,4%. W lipcu cena trzody wyniosła 5,64 zł/kg i była o 20,5% wyższa niż przed rokiem.
 
Z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej wynika, że w sierpniu cena trzody mogła wynieść 5,80 zł/kg, a więc w skali roku jej wzrost wyniósł 21%.
 
Wzrost cen trzody jest wynikiem spadku pogłowia i ubojów trzody w wielu krajach UE-28 oraz zwiększenia się zapotrzebowania na wieprzowinę na rynku globalnym. W grudniu 2018 r. pogłowie trzody w UE-28 wyniosło 148,4 mln szt i było niższe niż rok wcześniej o 1,2%. Ogłoszone przez niektóre kraje wyniki badań pogłowia z pierwszej połowy 2019 r. potwierdzają ten trend. W Danii, w lipcu obniżka pogłowia trzody wyniosła 2,5%. Dotyczyła ona wszystkich grup wiekowych pogłowia. Pogłowie macior prośnych zmalało o 5,5%, prosiąt o 4,4%, warchlaków o 2,3%, a tuczników o 8,5%.
 
W Niemczech, w końcu czerwca pogłowie trzody było niższe o 3,7%, w tym macior prośnych o 4,6%. Skutkuje to mniejszymi ubojami. Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w I półroczu 2019 r. uboje trzody w Niemczech obniżyły się o 4%, a w Danii o 6,8%.
 
W Polsce wzrost cen trzody wpływa na poprawę rentowności chowu. W II kwartale stosunek cen trzody do targowiskowych cen żyta wyniosła 1:7,6, a do targowiskowych cen jęczmienia 1:6,4. Relacje te były szersze niż w tym samym miesiącu minionego roku odpowiednio o 8,6% i 6,7%. W lipcu stosunki te rozszerzyły się o 2,7% (trzoda:żyto) i 4,8% (trzoda:jęczmień). Dalszy rozwój sytuacji pod tym względem będzie zależał przede wszystkim od cen zbóż i pasz po tegorocznych zbiorach.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!