| Autor: redakcja1

Wzrost eksportu wieprzowiny z Danii. Polska czołowym importerem

W obrębie pierwszych trzech miesięcy 2015 r. duński eksport mięsa wieprzowego zwiększył się w ujęciu roku o 6% do 292 tys. ton. Wartość wywozu zmniejszyła się jednak o 5% do 4,3 mld DKK - 580 mln EUR – podaje FAMMU/FAPA.

Wzrost eksportu wieprzowiny z Danii. Polska czołowym importerem

Eksport wieprzowiny z Danii

Udział handlu wewnątrzunijnego w łącznym eksporcie zwiększył się z 73% w pierwszym kwartale 2014 r. do 74% w tym samym okresie br. Głównym rynkiem zbytu były Niemcy, przy czym dostawy do tego kraju wzrosły w mniejszym stopniu niż do innych państw UE, a udział w całkowitym wywozie zmalał z 33% do 32%.

 

Wzrósł z kolei znacząco wywóz do kolejnych trzech odbiorców – Polski, Włoch i Wielkiej Brytanii. Udział Polski w łącznym duńskim eksporcie mięsa wieprzowego zwiększył się w trakcie roku z 11% do 12%. Wywóz poza rynek unijny był zwyżkował o 1% do 75,5 tys. ton, pomimo 22% spadku do największego odbiorcy – Japonii oraz utraty rynku rosyjskiego z uwagi na obowiązujące embargo. Największy wzrost sprzedaży miał miejsce do Australii o 60%, a także w mniejszym stopniu do Korei Płd. i Tajwanu. Wywóz na rynek chiński był o 3% mniejszy niż przed rokiem.

 

W pierwszym kwartale br. kontynuowana była także tendencja zwyżkowa eksportu żywca wieprzowego z Danii o 15% do ponad 3,2 mln ton. Wzrosły przede wszystkim dostawy warchlaków do Niemiec i Polski, gdzie dalszy tucz tych zwierząt jest bardziej rentowny niż w Danii. Warchlaki stanowiły 96% kontyngentu wywozu żywca.

 

Czołowym importerem pozostały Niemcy, jednak największą dynamikę wzrostu zanotowano w odniesieniu do Polski, gdzie wysyłki były o ponad jedną trzecią większe niż przed rokiem. Obniżka cen w ujęciu roku poskutkowała spadkiem wartości wywozu żywca z Danii o 8%.



Tagi:
źródło: