| Autor: redakcja1

Eksport wieprzowiny wyższy niż w 2015 i 2014 r.

Jak wynika ze wstępnych danych MRiRW, w pierwszych dziewięciu miesiącach 2016 r. Polska wyeksportowała w sumie 324,5 tys. ton nieprzetworzonego mięsa wieprzowego (CN 0203), czyli więcej o 8% niż w porównywalnym okresie w 2015 r. oraz o 17,3% niż w okresie styczeń-wrzesień 2014 r.

Eksport wieprzowiny wyższy niż w 2015 i 2014 r.

Eksport wieprzowiny z Polski

Zdaniem FAMMU/FAPA, wywóz polskiej wieprzowiny w pierwszych dziewięciu miesiącach 2016 r. był również wyższy niż w porównywalnym okresie w 2013 r., czyli przed pojawieniem się afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Polsce. W pierwszych dziewięciu miesiącach 2013 r. wyeksportowaliśmy bowiem 321,6 tys. ton nieprzetworzonej wieprzowiny.
 
W okresie I-IX 2016 r. najwięcej polskiej wieprzowiny trafiło do Włoch - 43,7 tys. ton, co stanowiło ponad 13% całego eksportu. Drugie miejsce wśród największych odbiorców tego gatunku mięsa z Polski zajęły Niemcy z 39,4 tys. ton, a trzecie Hongkong z 27,9 tys. ton. Czwarte i piąte miejsce należało do Stanów Zjednoczonych - 25,4 tys. ton oraz Czech - 22,2 tys. ton.
 
W omawianym okresie największym odbiorcą polskiej wieprzowiny pod względem wartości były Stany Zjednoczone. Trafiło tam mięso o wartości 67,6 mln EUR. Oznacza to zwyżkę o 66,7% wobec analogicznego okresu przed rokiem. Cena jednostkowa wywozu w tym kierunku wyniosła 2,66 EUR/kg w porównaniu z 1,16 EUR/kg w przypadku Niemiec - czwarte miejsce z wysyłką wartą 45,5 mln EUR. Na drugim miejscu pod kątem wartości były Włochy - 66,1 mln EUR, a na trzecim Czechy - 55,4 mln EUR.


Tagi:
źródło: