| Autor: redakcja1

Azja zwiększa import wieprzowiny

W 2015 r. import wieprzowiny przez czołowych odbiorców z regionu Azji zwiększył się o 7% do 4,3 mln ton - podaje FAMMU/FAPA.

Azja zwiększa import wieprzowiny

Import wieprzowiny do Azji

Popyt konsumencki pozostał wysoki, a podaż krajowa nie była odpowiednia do jego zaspokojenia. W największym stopniu wzrosły zakupy Chiny i Korei Płd., zwiększyły się też dostawy do Hongkongu.
 
Chińczycy skupowali wieprzowinę przede wszystkim z państw UE, skąd pochodziło dwie trzecie łącznego zakupu. Dostawy z UE do Chin zwiększyły się w obrębie roku o 57% do 580 tys. ton, a z USA zmniejszyły się o 13% do 102 tys. ton. Koreańczycy zakupili w 2015 roku o jedną czwartą więcej wieprzowiny niż w 2014 r. i zarówno UE, jak i Amerykanie podnieśli dostawy o 25%.
 
Epidemia pryszczycy w Korei Płd. jest w dalszym ciągu zagrożeniem dla produkcji krajowej, a popyt konsumencki pozostaje wysoki. W 2015 r. obniżył się z kolei import wieprzowiny do Japonii. Zmalały zwłaszcza zakupy w krajach unijnych o 14% do 270 tys. ton, w tym przede wszystkim w Danii. Mniej wieprzowiny niż rok wcześniej dostarczyli też na rynek japoński Amerykanie o 6%, wzrosły za to dostawy z Kanady o 12% do 166 tys. ton. W 2014 r. import do Japonii był rekordowo wysoki ze względu na epidemię pryszczycy, która ograniczyła produkcję krajową.
 
W 2015 r., po poprawie sytuacji epidemiologicznej, poziom wwozu zaczął powracać do normalnego poziomu. Jak podkreślaFAMMU/FAPA, w 2016 r. spodziewana jest dalsze zmniejszenie japońskiego importu, ponieważ krajowa produkcja nieznacznie wzrasta, a popyt jest ograniczony z uwagi na wysokie ceny przetworów wieprzowych wytworzonych z mrożonych półtusz.



Tagi:
źródło: