| Autor: redakcja1

Wyższy eksport unijnej wieprzowiny do Chin

Ze względu na spadek produkcji i wzrost cen, w 2015 r. Chiny zwiększyły znacznie import wieprzowiny - podaje FAMMU/FAPA.

Wyższy eksport unijnej wieprzowiny do Chin

Import wieprzowiny do Chin wzrósł o prawie 40%

Jak wynika z danych chińskiego urzędu celnego, przywóz mięsa świeżego i mrożonego z wykluczeniem podrobów zwiększył się w ujęciu roku o 38% do 777,5 tys. ton. Różnica cenowa między wieprzowiną z produkcji krajowej a sprowadzaną wynosiła nawet połowę. Pomimo, że deprecjacja chińskiej waluty powodowała podrożenie dostaw, różnica kosztów produkcji krajowej sprzyjała zakupom.
 
Głównymi dostawcami wieprzowiny do Chin w 2015 r. były państwa UE, które miały prawie trzy czwarte udziału w chińskim imporcie mięsa wieprzowego – 580,1 tys. ton, czyli to o 57% więcej niż rok wcześniej.
 
Wśród krajów unijnych i zarazem w całkowitym przywozie Chin dominowały Niemcy z ponad jedną trzecią udziału, które podwoiły wysyłkę z 2014 r. i przejęły pozycję poprzedniego największego dostawcy – Stanów Zjednoczonych. Zwiększył się też sporo przywóz z Hiszpanii, Danii, Francji i Wielkiej Brytanii. Unijna wieprzowina była szczególnie atrakcyjna na chińskim rynku z uwagi na osłabienie wartości euro względem dolara amerykańskiego, a co za tym idzie zniżka cen i wzrost konkurencyjności.
 
Przywóz z krajów poza UE był w 2015 r. nieznacznie większy niż w 2014 r. Stany Zjednoczone, które były tradycyjnie największym dostawcą na rynek chiński, obniżyły w 2015 roku dostawy o 13%. Dostawy amerykańskiej wieprzowiny do Chin były utrudnione ze względu zakaz stosowania raktopaminy, tj. hormonu wzrostu dodawanego do pasz dla świń w USA. Na spadek wywozu z USA wpłynęło też umocnienie wartości dolara, co osłabiało konkurencyjność amerykańskiego wywozu.



Tagi:
źródło: