| Autor: redakcja1

W październiku znacząco wzrosły ceny pomidorów

W październiku 2015 r., w porównaniu z wrześniem br., w skupie na rynek produktów świeżych, większe były ceny pomidorów szklarniowych o 83%, kalafiorów gruntowych o 13%, a cebuli i buraków ćwikłowych po 4%. Zmalały ceny kapusty białej i marchwi po 5% i pieczarek o 8% - poinformowali Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

W październiku znacząco wzrosły ceny pomidorów

Ceny warzyw

W zakładach przetwórczych wyższe były ceny skupu kapusty białej o 69%, cebuli obieranej o 14%, buraków o 13%, kalafiorów różyczkowanych o 11% i brokułów różyczkowanych o 1%.
 
W firmach skupujących warzywa na eksport zwiększyły się ceny skupu pomidorów spod osłon o 33%, kapusty czerwonej o 21% i papryki czerwonej o 8%. Mniejsze były z kolei ceny kapusty pekińskiej o 51%, selerów o 2%, kapusty białej o 11%, porów o 12%, buraków czerwonych o 16% i cebuli o 1%. W handlu hurtowym zwiększyły się ceny pomidorów spod osłon o 42%, kalafiorów gruntowych o 39%, ogórków spod osłon o 25%, cebuli o 6%, a niższe ceny odnotowano w odniesieniu do buraków o 2%, kapusty białej o 6% i marchwi o 4%.
 
Jak wskazują Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński, w porównaniu do października 2014 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie w zależności od kierunku zagospodarowania zwiększyły się ceny: cebuli o 68-94%, buraków o 23-50%, kalafiorów o 13-59% i kapusty białej o 174-277%. Na rynkach hurtowych wzrosły ceny kapusty białej o 143%, buraków ćwikłowych 33%, pomidorów spod osłon o 102%, cebuli o 94%, marchwi o 94%, kalafiorów gruntowych o 109%. Zmalały jedynie ceny hurtowe ogórków spod osłon o 8%.
 
We wrześniu br. względem sierpnia br., podrożały w detalu kalafiory o 33%, ogórki gruntowe o 10% i pomidory o 34%. Obniżyły się ceny papryki o 10%, cebuli o 9%, marchwi o 5%, buraków ćwikłowych o 6% oraz porów i selerów po 3%.

Ceny większości warzyw wyższe niż w 2014 r.

W stosunku do cen detalicznych z września 2014r. były wyższe ceny detaliczne marchwi o 57%, buraków ćwikłowych o 20%, ogórków gruntowych o 11%, papryki o 4%, kapusty białej o 72%, kalafiorów o 6%, selerów o 36%, porów  o 23%, cebuli o 20%, a spadły jedynie ceny pomidorów o 2%.



Tagi:
źródło: