| Autor: redakcja1

Ceny warzyw wyższe niż przed rokiem

Ceny warzyw z tegorocznych zbiorów kształtują się na wyższym poziomie w odniesieniu do roku poprzedniego. Większe ceny spowodowane mogły być mniejszą podażą na rynku krajowym, związaną z gorszymi niż przed rokiem wschodami warzyw wiosną – informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.

Ceny warzyw wyższe niż przed rokiem

Ceny warzyw w Polsce

Jak wynika z monitoringu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przeciętna cena skupu kapusty młodej w połowie maja br. wynosiła 1,84 zł/szt. i była o 48 proc. większa w ujęciu rocznym. O 34 proc. wzrosły ceny kapusty pekińskiej do 2,28 zł/szt., a o 52 proc. ceny sałaty do 1,08 zł/szt.
 

Wyższymi cenami charakteryzują się także ceny warzyw szklarniowych. Pomidory szklarniowe podrożały w ujęciu rocznym o 24 proc. do 4,59 zł/kg, tj. średnia cena w pierwszej połowie maja, a ogórki szklarniowe o 17 proc. do 2,68 zł/kg.

Mniejsza podaż i gorsze wschody warzyw

Większe ceny spowodowane mogły być mniejszą podażą warzyw na rynku krajowym, związaną z gorszymi niż przed rokiem wschodami warzyw wiosną, a także prawdopodobnie zmniejszeniem powierzchni zasiewów warzyw. Gdyby ta została ograniczona w sposób istotny, ceny warzyw mogą być wyższe w odniesieniu do sezonu poprzedniego także w kolejnych miesiącach.
 

Ważnym elementem będzie jednak wysokość plonów w kraju i produkcja na rynkach zagranicznych. Zwyżki hamować może w dalszym ciągu rosyjskie embargo, które zostanie utrzymane przynajmniej do końca lipca br. W stosunku do warzyw takich jak, kapusta czy też kalafiory, Polskę obowiązuje wciąż embargo fitosanitarne, które zostało wprowadzone pod koniec lipca 2014 r., przed wprowadzeniem zakazu politycznego.

 



Tagi:
źródło: