| Autor: redakcja1

Zbiory warzyw w 2014 roku wzrosły o 15%

Według nieostatecznych danych wynikowych tegoroczna powierzchnia uprawy warzyw gruntowych była zdecydowanie wyższa od bardzo niskiego areału ich uprawy w 2013 r. Do oszacowania zbiorów warzyw gruntowych wzięto pod uwagę wszystkie plantacje oraz uprawy w ogrodach przydomowych.

Zbiory warzyw w 2014 roku wzrosły o 15%

Zbiory warzyw gruntowych

Jak wskazuje Główny Urząd Statystyczny zbiory warzyw gruntowych z całego areału ich uprawy, wyniosły 4614 tys. ton, tj. o 15,2% więcej od produkcji roku ubiegłego i były także nieco wyższe od średniej produkcji z lat 2006-2010.

Największy wzrost zbiorów oszacowano dla warzyw z grupy „pozostałe” ze względu na rosnącą popularność uprawy wielu gatunków należących do tej grupy. Spośród podstawowych gatunków, znaczący wzrost produkcji zanotowano dla tych, które w poprzednim sezonie dały niezbyt wysokie zbiory, tj. dla: buraków ćwikłowych, warzyw kapustnych oraz dla cebuli. Najmniejszy wzrost produkcji, odnotowano natomiast dla pomidorów, które w 2013 r. plonowały bardzo wysoko. Zwiększenie produkcji większości gatunków warzyw gruntowych w 2014 r. było przede wszystkim wynikiem wzrostu areału ich uprawy w porównaniu do roku ubiegłego. Na wysokość produkcji warzyw wpłynęły także dobre warunki agrometeorologiczne podczas wegetacji, szczególnie w późniejszym jej okresie. Warunki sprzyjały zwłaszcza plonowaniu warzyw kapustnych.

Zbiory kapusty

Szacuje się, że łączna produkcja kapusty w 2014 r. wyniosła ponad 1,1 mln t, tj. o 17,8% więcej niż w roku ubiegłym. Zwiększenie zbiorów kapusty w 2014 roku było przede wszystkim wynikiem znacznego wzrostu areału jej uprawy, ale także dobrego plonowania.

Zbiory kalafiorów

Zbiory kalafiorów wyniosły 247 tys. t i były o 17,5% wyższe niż w roku 2013. Zdecydowały o tym wyjątkowo wysokie plony tego gatunku oraz podobnie jak w przypadku kapusty, zwiększenie areału uprawy. 

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: