| Autor: redakcja1

Eksport warzyw z Polski spadł o 6%

Jak wynika z danych Eurostatu, eksport warzyw świeżych z Polski w pierwszych ośmiu miesiącach sezonu 2014/2015 ukształtował się na poziomie 429 tys. t i był o 6 proc. mniejszy niż przed rokiem. Przyczyną zniżki było przede wszystkim zamknięcie się rynku rosyjskiego. Wywóz do krajów poza UE zmalał w relacji rocznej o 42 proc. do poziomu 99 tys. t, podczas gdy w odniesieniu do państw Unii Europejskiej zanotowano wzrost sprzedaży o 15,7 proc. do 330 tys. ton.

Eksport warzyw z Polski spadł o 6%

Eksport pomidorów spadł o 25%

Jak podaje Bank BGŻ BNP Paribas, największą zniżkę zanotowano w stosunku do pomidorów, których całkowity wolumen sprzedaży za granicę zmniejszył się o 25 proc. do 51,5 tys. t. Co więcej, obniżenie wywozu pomidorów może być widoczne i odczuwalne dla producentów także w drugim i na początku trzeciego kwartału 2015 r. W 2014 r. w czerwcu i lipcu Polska wysłała do Rosji w sumie 12,6 tys. t pomidorów, co stanowiło 37 proc. wolumenu sprzedaży zagranicznej tych produktów.

Spadek wywozu kapust i marchwi

Znaczną obniżką, pod kątem wolumenu, charakteryzował się wywóz kapust oraz marchwi. W ujęciu rocznym wyniósł on odpowiednio 10 i 11 proc. Z uwagi na wysoki historycznie udział w wywozie rynków pozaunijnych, zwłaszcza rosyjskiego, zwyżka sprzedaży do krajów Unii złagodziła spadki ogółem tylko w nieznacznym stopniu.

Stabilny eksport pieczarek

Warto także zauważyć, że mimo znacznego udziału Rosji w polskim eksporcie pieczarek, ich sprzedaż zagraniczna pozostała na prawie niezmienionym poziomie w odniesieniu do roku poprzedniego, wynosząc 130 tys. t. Wynik ten jest konsekwencją wzrostu sprzedaży na rynek białoruski o 95 tys. t - 104 proc., przede wszystkim w pierwszej połowie wspomnianego okresu. Jego dynamika grudniu 2015 roku zdecydowanie się obniżyła, chociaż wzrosły silnie dostawy do krajów Unii Europejskiej łącznie w okresie lipiec - luty o 6,5 proc. do 104 tys. t.
Dobra sprzedaż zagraniczna cebuli
Mimo wyższej podaży cebuli na rynku Unii Europejskiej, z powodu wysokich zbiorów w Holandii i Hiszpanii, jej eksport z Polski na rynek Wspólnoty był wyższy o ponad 8 proc. Przełożyło się to na łączny wzrost jej wywozu z Polski o 2 proc. Przyczyną takiego stanu rzeczy były niskie ceny cebuli, a także dość spory popyt na rynkach pozaeuropejskich. Z danych statystyki europejskiej wynika, że unijny eksport tych warzyw w analizowanym okresie wzrósł aż o 31 proc.
Eksport warzyw mrożonych z Polski spadł o ponad 16%
Embargo rosyjskie miało przełożenie również na znaczną obniżkę polskiego wywozu warzyw mrożonych. Całkowity wolumen sprzedaży zagranicznej w tym czasie wyniósł 258 tys. t i był o 16,5 proc. mniejszy. Możliwości pokrycia strat w eksporcie nowymi rynkami były w dużej mierze ograniczone. Zniżkę zanotowano również w stosunku do tych produktów na rynki UE o 8 proc. do 202 tys. t, z uwagi na wysoką podaż na rynkach UE i również zamknięcie rosyjskiego dla pozostałych krajów UE.
 


Tagi:
źródło: