Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-04-23
-
Wyniki kontroli jakości handlowej jaj
2024-04-23 -
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
2024-04-23 -
Nie będzie połączenia inspekcji
2024-04-23
Poznaj produkty
-
Rębak bębnowy Skorpion 500 RB - Teknamotor
2015-06-16 -
Paśniki dla owiec
2014-02-10 -
Elektroniczna waga samochodowa Rooster 60
2022-08-10 -
Ładowarki kołowe Weidemann 2070
2020-08-11 -
Preparat do dezynfekcji V-SEPT agro DDD-1
2020-04-23 -
Rozwijarka bel MK IV
2013-04-05
Zbiory pomidorów, marchwi i cebuli w UE
Według najnowszych danych EUROSTAT, w roku 2013 całkowite zbiory pomidorów w państwach Unii Europejskiej wyniosły 14,896 mln ton – podaje FAMMU/FAPA
Zbiory pomidorów w UE
Największym unijnym producentem tych warzyw są od lat Włosi z 5,2 mln ton zebranych w roku 2013 i 35% udział w całkowitej unijnej produkcji pomidorów. Na drugim miejscu uplasowała się Hiszpania z 3,77 mln ton i 25% udziału, a także 1,18 mln ton Portugalia i 1,04 mln Grecja.
Zbiory marchwi i cebuli
Poza tym opublikowano również dane dotyczące zbiorów marchwi i cebuli, gdzie w analizowanym czasie unijna produkcja marchwi wyniosła 5,143 mln ton, a cebuli 5,732 mln ton. W odniesieniu do produkcji tego pierwszego warzywa największe ilości zebrano roku 2013 w Polsce – 735 tys. ton, Wielkiej Brytanii – niecałe 696 tys. ton oraz w Niemczech – 584 tys. ton. Czołowym unijnym producentem cebuli jest z kolei Holandia – 1,31 mln ton oraz Hiszpania – 1,21 mln ton, a także Polska – 539 tys. ton i Niemcy – 493 tys. ton.