| Autor: redakcja

Festiwal Wieprzowiny w Targowisku Dolnym

W miniony weekend w Targowisku Dolnym, k. Lubawy odbył się Festiwal Wieprzowiny.

Festiwal Wieprzowiny w Targowisku Dolnym
Więcej materiałów video znajdziesz na kanale "telewizja rolnicza"




Impreza ta została sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego a organizatorem Festiwalu Wieprzowiny był Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych – Izba Gospodarcza przy współpracy Urzędu Gminy Lubawa, Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego oraz Lubawskiej Spółdzielni Producentów Trzody LUB-TUCZ.



W pierwszym dniu odbyła się konferencja na temat "Rynku wieprzowego w Polsce. Właściwości odżywcze i kulinarne wieprzowiny."


W czasie spotkania przeprowadzone zostały prezentacje dotyczące następujących tematów :


- „Rynek mięsa wieprzowego” - mgr inż. Andrzej Milkiewicz – Dyrektor ARR Olsztyn;


- „Wymagania rynku, systemy jakości w produkcji mięsa wieprzowego” - dr Janusz Związek, Główny Lekarz Weterynarii GIW Warszawa;


- „System jakości wieprzowiny PQS – produkcja w systemie” - dr inż. Katarzyna Skrzymowska, główny specjalista ds. hodowli PZHiPTCh „POLSUS” Warszawa;


- „Dobre żywienie i utrzymanie świń - czynniki wpływające na jakość tuszy” – Prof. dr hab. Janusz Falkowski – Uniwersytet Warmińsko-Mazurski Olsztyn;


- „Zwalczanie choroby Auyjeszkego jako aspekt podniesienia jakości mięsa wieprzowego w woj. warmińsko-mazurskim” - dr. Ludwik Bartoszewicz – Wojewódzki Lekarz Weterynarii Olsztyn WIW Olsztyn.




Konferencja w Targowisku Dolnym cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród grup producenckich, których przedstawiciele wypełnili całą salę wykładową. Największe zainteresowanie i dyskusję wywołał temat uboju wieprzowiny, który został przeprowadzony pomiędzy Zbigniewem Ziejewskim a dr Januszem Związkiem Głównym Lekarzem Weterynarii.




Drugi dzień imprezy odbył się już na otwartym powietrzu, a pierwszą atrakcją był konkurs kulinarny grillowania wieprzowiny, w którym wzięli udział zaproszeni goście. Każdy z uczestników miał za zadanie przygotować przepysznego, fantastycznie wyglądającego, fantazyjnego szaszłyka.


W skład komisji jury wchodzili prowadzący imprezę panowie z kabaretu " Z Konopi " oraz szef kuchni restauracji "OAZA". Po burzliwej naradzie połączonej z degustacją wyrobów konkursowych, stwierdzono że największą fantazją połączoną z najlepszym smakiem popisali się Zbigniew Ziejewski, szef nowomiejskiego oddziału Izby Rolniczej oraz Dariusz Radziszewski, dyr. reg. BGŻ., zajmując ex aequo pierwszą pozycję. Na drugim miejscu uplasował się za wyśmienity sos połączony z tradycyjnym szaszłykiem Dziekana z Lubawy Tadeusza Brezy. Trzecie miejsce na podium zostało zajęte przez nie mniej smaczny szaszłyk Tomasza Ewertowskiego wójta gminy Lubawa.


Organizatorzy nie zapomnieli również o promowaniu wieprzowiny wśród przybyłych gości , którzy mieli możliwość degustacji zrazów z wieprzowiny a także żeberek ze śliwkami. Głównym daniem był pieczony tucznik, jednak aby się załapać chociaż na mały kawałek tego mięsa trzeba było być naprawdę szybkim ,ponieważ wszystkie porcje rozeszła się dosłownie w kilka minut.




Kolejną atrakcją był konkurs kulinarny na najlepsze potrawy z wieprzowiny w których wzięły udział reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich. Tym razem jury wybrano z przybyłej publiczności. Jurorzy, dzięki udziałowi w konkursie mogli przypomnieć sobie smak tradycyjnych i smacznych potraw. Najlepsze potrawy według oceniających zaprezentowały panie z KGW w Brzoziu Lubawskim, II miejsce przypadło KGW w Szczepankowie, następne III miejsce zajęło KGW w Łążku.



W programie Festiwalu Wieprzowiny przewidziano także występy artystyczne w którzy wzięli min. Kapela Czerniakowska, Kabaret z Konopi, Sławek Wierzcholski i Nocna Zmiana Bluesa, a główną atrakcją wieczoru był koncert zespołu 2 plus 1.



Celem imprezy było promowanie spożycia mięsa wieprzowego w Polsce. Patronat honorowy nad imprezą objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pan Marek Sawicki. Patronat medialny nad imprezą sprawowały: Polskie Radio Olsztyn, TVP Olsztyn, Gospodarz.pl, Top Agrar, Tygodnik Rolniczy, Top Świnie, Gazeta Olsztyńska oraz Rolnicze ABC.

 





Tagi:
źródło: