| Autor: redakcja1

„Pszczoła miodna” – nowa moneta w serii „Zwierzęta świata”

We wtorek, 13 dnia października Narodowy Bank Polski wprowadził do obiegu nową monetę z serii „Zwierzęta świata”. Tym razem na srebrnej dwudziestozłotówce znalazła się pszczoła miodna.

„Pszczoła miodna” – nowa moneta w serii „Zwierzęta świata”
„Pszczoła miodna” to już dwudziesty pierwszy temat w niezwykle popularnej serii, prezentującej świat zwierząt. Seria zdobyła sympatię kolekcjonerów już po emisji pierwszych monet, „Jaskółek”, które ukazały się w 1993 r. Od tamtej pory „Zwierzęta świata” cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem wśród kolekcjonerów, zarówno doświadczonych, jak i początkujących. Dotychczas w serii ukazały się m.in. „Borsuk”, „Podkowiec mały”, „Sokół wędrowny”, „Foka szara”, „Świstak”, „Puchacz”, „Żubr” oraz – w lutym ubiegłego roku – „Konik polski”.
 
Po raz pierwszy w serii „Zwierzęta świata” emisja tematu składa się z jednej monety – srebrnej o nominale 20 zł. Dla kolekcjonerów przygotowano do 35 tys. monet. Rewers zaprojektował Grzegorz Pfeifer, awers – Ewa Tyc-Karpińska.

Pszczoła miodna

Pszczoła miodna (Apis mellifera) jest gatunkiem owada błonkoskrzydłego z rodziny pszczołowatych (Apidea), obejmującej gatunki wytwarzające miód. Występuje prawie na całym świecie i jest najliczniejszym oraz najbardziej powszechnym przedstawicielem rodzaju Apis. Wszystkie gatunki należące do tego rodzaju żyją w zorganizowanych społecznościach. Pszczele rodziny, w zależności od gatunku, liczą od kilku do nawet 80 tys. osobników. Rój pszczeli składa się z matki, kilkudziesięciu tysięcy robotnic oraz kilku tysięcy trutni. Pszczoły tworzą rodzinę dzięki silnemu oddziaływaniu na nie feromonów matki, regularnym zmianom aktywności gruczołów, porozumiewaniu się za pomocą tańców i wydawaniu dźwięków. Dzięki feromonom utrzymywana jest również dominacja reprodukcyjna matki. Pszczoły miodne są gatunkiem strategicznym dla człowieka oraz całej przyrody, ponieważ podczas zbierania nektaru i pyłków zapylają jednocześnie rośliny owadopylne. Szacuje się, że korzyści, jakie przynoszą pszczoły, przez zapylanie wielu roślin uprawnych i dziko rosnących, przekraczają kilkudziesięciokrotnie wartość wszystkich produktów pszczelich


Tagi:
źródło: