Nie będzie połączenia inspekcji
Pomysł łączenia inspekcji nie jest nowy. Przypomnę, że w roku 2017 Rząd PiS skierował do Sejmu RP projekt ustawy o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności (druk sejmowy w poprzedniej kadencji Sejmu 1685).
Pomysł łączenia inspekcji nie jest nowy. Przypomnę, że w roku 2017 Rząd PiS skierował do Sejmu RP projekt ustawy o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności (druk sejmowy w poprzedniej kadencji Sejmu 1685).
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki kontroli planowej w zakresie klasyfikacji tusz wieprzowych w systemie EUROP w 2023 r. dotyczące struktury tusz poddanych klasyfikacji oraz porównanie wyników z latami poprzednimi.
Polscy konsumenci uwielbiają miód, a dzięki niezwykle bogatej ofercie rynkowej mają naprawdę w czym wybierać. Jednakże, różnorodność informacji zawartych w oznakowaniu dostępnych obecnie na rynku rodzajów i odmian miodu może niejednego konsumenta przyprawić o zawrót głowy! Zatem, jaki miód wybrać? Czym się kierować przy jego zakupie? Jakie informacje powinny obowiązkowo...
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła planowe kontrole miodów u producentów na terenie całego kraju. Kontrole przeprowadzono w IV kwartale 2023 r. Najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w przypadku znakowania miodów.
Główny Inspektor JHARS powołał Zespół GIJHARS do merytorycznych i organizacyjnych przygotowań Rzeczypospolitej Polskiej do objęcia i sprawowania funkcji Prezydencji w Radzie Unii Europejskiej w I połowie 2025 roku w zakresie kompetencji Inspekcji. GIJHARS prowadzi prace przygotowawcze już od kwietnia ubiegłego roku, aby zapewnić pełną gotowość do przewodniczenia pracom w...
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki przeprowadzonych planowych kontroli w zakresie jakości handlowej lodów na etapie gastronomii. Najwięcej nieprawidłowości dotyczyło znakowania produktów.
GS1 to międzynarodowa organizacja zajmująca się zarządzaniem systemem znakowania produktów kodami kreskowymi. Chcąc używać kodów kreskowych na produktach, trzeba się zarejestrować w oddziale GS1 wyznaczonym na dany kraj.
Przed rozpoczęciem egzaminu Komisja Kwalifikacyjna ma obowiązek potwierdzić tożsamość kandydatów oraz fakt dokonania opłaty za egzamin. Wymagane jest zatem posiadanie i okazanie Komisji dowodu osobistego (lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość) oraz potwierdzenia zapłaty.
Najwyższa jakość, wspaniały smak oraz wielopokoleniowe tradycje wytwarzania poszczególnych specjałów sprawiają, że po krajowe kiełbasy czy kabanosy chętnie sięgamy nie tylko od święta.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki przeprowadzonych planowych kontroli w zakresie jakości handlowej sezonowych przetworów owocowych i warzywnych typu dżemy, konfitury, marmolady, powidła, kompoty, warzywa marynowane i kiszone. Najwięcej nieprawidłowości dotyczyło znakowania produktów.
Inspektorzy Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) wzięli pod lupę jakość handlową piw smakowych oraz drinków alkoholowych gotowych do spożycia (RTD – ready-to-drink). Najczęściej nieprawidłowości dotyczyły oznakowania produktów, stwierdzono również zaniżoną lub zawyżoną zawartość alkoholu.
Dziś w Koczin (Indie) rozpoczęła się 7. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Przypraw i Ziół Kulinarnych (CCSCH). Jest to „najmłodszy” z kodeksowych komitetów, który rozpoczął swoje prace w 2014 roku. Celem jego działania jest opracowanie globalnych norm na suszone lub odwodnione przyprawy i zioła kulinarne. Posiedzenie Komitetu potrwa do 2 lutego br....
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki przeprowadzonej w III kwartale 2023 r. pierwszej, ogólnopolskiej, planowej kontroli w zakresie jakości handlowej dań i deserów (m.in.: dań obiadowych, sałatek, pizzy, zapiekanek, hot-dogów, frytek, gofrów, ciast, lodów) oferowanych w parkach rozrywki i ogrodach zoologicznych.