Kategorie
Zobacz również tu
-
Światowe ceny cukru spadały w marcu
2024-04-16
Poznaj produkty
-
Kultywator uniwersalny Vogel Noot
2016-05-13 -
Wały cambridge MCB/MCW
2020-02-20 -
Rozbiórka budynków
2013-04-05 -
Sadzarki
2016-05-12 -
Platforma do bel T020 – 18t
2016-02-03 -
Wentylator mieszający VKOMz 315mm
2015-05-11
XVIII Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
W dniu 22 marca zakończyła się XVIII edycja Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W wydarzeniu uczestniczył podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk, który pogratulował dotarcia do ogólnopolskiego etapu konkursu wszystkim uczestnikom, a najlepszym wręczył nagrody.
Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności jest trójstopniowa, obejmuje etap szkolny, okręgowy i centralny. W XVIII edycji wzięło udział 8600 uczniów, spośród których do eliminacji centralnych zakwalifikowało się 52, wyłonionych w 12 okręgach. Etap finałowy trwał od 20 do 22 marca.
Tegoroczna edycja była wyjątkowa, gdyż odbyła się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a jej finał po raz pierwszy w historii, został rozegrany w podległej resortowi placówce, a mianowicie w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie. Tematyką XVIII edycji było „Żywienie u progu i schyłku życia.”
Najlepszym uczestnikiem w 2014 roku okazał się Jakub Woźniak z Technikum w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
Od początku istnienia organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, a współorganizatorem Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie.