| Autor: redakcja11

Ceny zbóż. Niewielkie odbicie w punktach skupu

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 15 do 21 sierpnia 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost cen większości zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Ceny zbóż. Niewielkie odbicie w punktach skupu

Zwyżki cen zbóż

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do, pszenicy (oba rodzaje), żyta (oba rodzaje), jęczmienia browarnianego, owsa paszowego oraz pszenżyta. W ujęciu procentowym największemu wzrostowi uległa cena żyta paszowego, które podrożało o 5,2% do 469 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny pszenicy paszowej o 4,5% do 605 zł/t, owsa paszowego o 4,0% do 461 zł/t, pszenicy konsumpcyjnej o 2,5% do 616 zł/t, pszenżyta o 0,5% do 516 zł/t, żyta konsumpcyjnego o 0,5% do 487 zł/t oraz jęczmienia browarnianego o 0,2% do 672 zł/t. W przypadku kukurydzy cena pozostała bez zmian.

Spadek cen zbóż
 
W okresie od 15 do 21 sierpnia br. w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż największy spadek zaobserwowano w przypadku owsa konsumpcyjnego, który potaniał - o 1,2% do 497 zł/t. Poza tym, odnotowano zniżki w obrębie jęczmienia paszowego - o 0,6% do 512 zł/t, oraz jęczmienia konsumpcyjnego - o 0,2% do 491 zł/t.

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże Rodzaj
ziarna
Cena
[zł/tona]
Tygodniowa
zmiana
ceny [%]
Strukt. obrot.
[%]

 

 
21.08.2016 14.08.2016
 
21.08.2016 14.08.2016
Pszenica k. 616 601 2,5 47,8 45,7

 
p. 605 579 4,5 29,0 29,7
Żyto k. 487 485 0,5 3,8 3,3

 
p. 469 446 5,2 1,3 1,5
Jęczmień k. 491 492 -0,2 0,9 0,9

 
p. 512 515 -0,6 2,6 3,3

 
b. 672 671 0,2 7,5 8,3
Kukurydza p. 670 670 0,0 0,8 1,1
Owies k. 497 503 -1,2 1,9 1,8

 
p. 461 443 4,0 0,2 0,3
Pszenżyto p. 516 514 0,5 4,2 3,9

k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 

Notowania zbóż
 

Struktura obrotu zbożami


W strukturze obrotu zbożami, w dniu 21 sierpnia 2016 r., zdecydowanie największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna i paszowa odpowiednio: 47,8% i 29,0%. Na trzecim miejscu znalazł się natomiast jęczmień browarniany 7,5%.



Tagi:
źródło: