| Autor: redakcja1

Kolejne zwyżki cen zakupu zbóż (22.11.2015)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 15 do 22 listopada 2015 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost cen dziewięciu z jedenastu gatunków zbóż poddanych monitoringowi.

Kolejne zwyżki cen zakupu zbóż (22.11.2015)

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże

Rodzaj
ziarna

Cena
[zł/tona]

Zmiana ceny w skali tygodnia [%]

Strukt. obrot.
[%]

 

 

22.11.2015

15.11.2015

 

22.11.2015

15.11.2015

Pszenica

k.

687

683

0,5

42,7

41,3

 

p.

695

687

1,2

30,0

27,6

Żyto

k.

537

534

0,6

2,4

1,7

 

p.

536

572

-6,3

1,4

2,0

Jęczmień

k.

600

598

0,2

0,4

0,3

 

p.

611

603

1,4

1,6

2,3

 

b.

700

689

1,5

2,8

3,2

Kukurydza

p.

676

647

4,4

12,3

13,5

Owies

k.

592

567

4,4

0,5

0,3

 

p.

539

545

-1,0

0,1

0,1

Pszenżyto

p.

597

595

0,5

5,9

7,6

k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane

Notowania zbóż
 
Wzrost cen zbóż
 

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do kukurydzy, owsa konsumpcyjnego, jęczmienia (wszystkie trzy rodzaje), pszenicy (oba rodzaje), żyta konsumpcyjnego i pszenżyta. W ujęciu procentowym największy wzrost cechował kukurydzę i owies konsumpcyjny, które podrożały o 4,4% do odpowiednio: 576 zł/t i 592 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny jęczmienia browarnianego o 1,5% i paszowego o 1,4%, pszenicy paszowej o 1,2%, żyta konsumpcyjnego o 0,6%, pszenicy konsumpcyjnej o 0,5%, pszenżyta o 0,5%, a także jęczmienia konsumpcyjnego o 0,2%.


Spadek cen zbóż
 

W tym samym czasie spadkowi uległy ceny żyta paszowego oraz owsa paszowego. Przy czym, najbardziej znaczące zniżki były związane z żytem paszowym, którego cena zmalała o 6,3% do 536 zł/t. W znacznie mniejszym stopniu potaniał natomiast owies paszowy (-1%).


Ceny zbóż - czytaj więcej

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 22 listopada 2015 r., największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna i paszowa odpowiednio: 42,7% i 30%, trzecie miejsce w tym zestawieniu zajęła natomiast kukurydza – 12,3%.



Tagi:
źródło: