| Autor: redakcja1

Większość zbóż ponownie tanieje (24.04.2016)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 17 do 24 kwietnia 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano spadek większości zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Większość zbóż ponownie tanieje (24.04.2016)

Zwyżki cen zbóż

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do jęczmienia browarnianego oraz owsa (oba rodzaje). W ujęciu procentowym największy wzrost cechował jęczmień browarniany, który podrożał o 5,7% do 700 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny owsa konsumpcyjnego - o 2,1% do 600 zł/t i paszowego - o 0,8% do 554 zł/t.

Spadek cen zbóż
 
W tym samym czasie spadkowi uległy ceny żyta (oba rodzaje), jęczmienia (konsumpcyjnego i paszowego), pszenicy paszowej, pszenżyta oraz kukurydzy. Najbardziej znaczące zniżki były związane z żytem paszowym, którego cena zmalała o 5% do 523 zł/t. W mniejszym stopniu potaniało natomiast żyto konsumpcyjne o 1,7% do 515 zł/t, jęczmień konsumpcyjny - o 1,5% do 553 zł/t, pszenica paszowa - o 0,4% do 638 zł/t, pszenżyto - o 0,3% do 583 zł/t oraz kukurydza - o 0,2% do 656 zł/t.

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże

Rodzaj
ziarna

Cena
[zł/tona]

Tygodniowa
zmiana
ceny [%]

Strukt. obrot.
[%]


 


 

24.04.2016

17.04.2016


 

24.04.2016

17.04.2016

Pszenica

k.

646

646

0,0

42,3

35,1


 

p.

638

641

-0,4

38,7

43,5

Żyto

k.

515

523

-1,7

2,2

1,4


 

p.

523

551

-5,0

0,2

0,4

Jęczmień

k.

553

561

-1,5

0,2

0,1


 

p.

596

598

-0,3

2,5

2,8


 

b.

700

662

5,7

0,9

1,1

Kukurydza

p.

656

657

-0,2

8,5

10,0

Owies

k.

600

587

2,1

0,5

0,4


 

p.

554

550

0,8

0,1

0,1

Pszenżyto

p.

583

585

-0,3

3,9

5,0

k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 

Notowania zbóż
 

Struktura obrotu zbożami


W strukturze obrotu zbożami, w dniu 24 kwietnia 2016 r., zdecydowanie największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna i paszowa odpowiednio: 42,3% i 38,7%. Trzecie miejsce w tym zestawieniu zajęła natomiast kukurydza – 8,5%.



Tagi:
źródło: