| Autor: redakcja1

Spadek większości cen zbóż. Kukurydza blisko pszenicy (16.04.2017)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 9 do 16 kwietnia br., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano spadek większości cen zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Spadek większości cen zbóż. Kukurydza blisko pszenicy (16.04.2017)
Zwyżki cen zbóż
 
Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do owsa paszowego, kukurydzy, żyta konsumpcyjnego i pszenżyta. W ujęciu procentowym największemu wzrostowi uległa cena owsa paszowego, który podrożał o 2,8% do 563 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny kukurydzy - o 1,6% do 676 zł/t, żyta konsumpcyjnego - o 1,5% do 549 zł/t, a także pszenżyta - o 1% do 652 zł/t.
 
Spadek cen zbóż
W okresie od 9 do 16 kwietnia br. w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż największy spadek cen zaobserwowano w przypadku jęczmienia browarnianego, który potaniał o 6,1% do 662 zł/t. Poza tym, odnotowano zniżki także w obrębie owsa konsumpcyjnego - o 3,7% do 562 zł/t, jęczmienia konsumpcyjnego - o 1,7% do 597 zł/t, pszenicy paszowej - o 0,8% do 708 zł/t i konsumpcyjnej - o 0,8% do 686 zł/t oraz jęczmienia paszowego - o 0,4% do 639 zł/t.

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże
Rodzaj
ziarna
Cena
[zł/tona]
Tygodniowa
zmiana
ceny [%]
Strukt. obrot.
[%]

 

 
16.04.2017
9.04.2017
 
16.04.2017
9.04.2017
Pszenica
k.
686
691
-0,8
40,7
35,6

 
p.
707
713
-0,8
30,4
43,3
Żyto
k.
595
586
1,5
2,6
2,0

 
p.
nld
549
---
0,7
0,0
Jęczmień
k.
597
607
-1,7
0,3
0,4

 
p.
639
642
-0,4
3,8
3,3

 
b.
662
705
-6,1
1,5
2,4
Kukurydza
p.
676
665
1,6
16,6
9,5
Owies
k.
562
583
-3,7
0,1
0,2

 
p.
563
547
2,8
0,3
0,2
Pszenżyto
p.
652
646
1,0
3,0
3,0
k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 
Struktura obrotu zbożami

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 16 kwietnia 2017 r., największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna – 40,7%. Na kolejnym miejscu znalazły się natomiast pszenica paszowa - z udziałem rzędu 30,4% i kukurydza – 16,6%.


Tagi:
źródło: