| Autor: redakcja12

Spadek zużycia zbóż podstawowych, a wzrost kukurydzy

Według opublikowanego 30.11 przez GUS raportu „Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2016 r.”, w latach 2013-2016 liczba gospodarstw uprawiających zboża zmniejszyła się o 50,3 tys. (4,5%) do 1064,9 tys.

Spadek zużycia zbóż podstawowych, a wzrost kukurydzy
Stanowiły one ponad 89% ogółu gospodarstw rolnych, które zajmowały się uprawą ziemiopłodów. Warto dodać, że więcej (o 2,8 tys.) jest gospodarstw o powierzchni użytków rolnych przekraczającej 50 ha – ich liczba sięgnęła 31,1 tys. Według ekspertów BGŻ BNP Paribas, jednocześnie wzrosła – choć jedynie nieznacznie – średnia powierzchnia zasiewów zbóż ogółem w 1 gospodarstwie zbożowym – z 6,71 ha w 2013 r. do 6,95 ha w 2016 r. W przypadku gospodarstw największych (powyżej 50 ha) średnia powierzchnia wyniosła 76,4 ha.

Z kolei liczba gospodarstw uprawiających kukurydzę na ziarno wzrosła o 6,0 tys. (6,5%) do 98,9 tys. Jeszcze większe zmiany nastąpiły w odniesieniu do kukurydzy na zielonkę. W związku z rozwojem towarowej produkcji mleka w Polsce, w 2016 r. mieliśmy 137,5 tys. gospodarstw zajmujących się tą uprawą, czyli o 8,9 tys. (prawie 7%) więcej niż w 2013 r.


Tagi:
źródło: