Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Sałata siewna

Dodano: 2011-02-09

Sałata siewna, głąbiki krakowskie (Lactuca sativa L.) – gatunek rośliny jednorocznej z rodziny astrowatych. Występuje wyłącznie w uprawie. Uprawiano ją już w starożytnej Grecji i Egipcie. W Polsce uprawiana i dziczejąca (efemerofit).

Morfologia

Łodyga
Krótka (wyjątkiem jest sałata łodygowa). Wydłuża się ona podczas wytwarzania pędu kwiatostanowego, który osiąga wysokość 80-150 cm.

Liście
Różnorakiego kształtu, barwy i wielkości, w zależności od odmiany.

Kwiaty
Obupłciowe, drobne, jasnożółte, języczkowate, zebrane w koszyczki tworzące podbaldach. Pozbawione są one kielicha., zamiast niego są włoski tworzące puch kielichowy. Kwiaty sa samopylne.

Owoce
Niełupki, opatrzone w szerszej części puchem kielichowym, który stanowi aparat lotny.

Korzeń
Palowy, wrzecionowaty, posiada liczne korzenie boczne.

Odmiany

  • Wyróżnia się 4 odmiany botaniczne

  • sałata głowiasta (Lactuca sativa L. var. capitata), występująca w dwóch formach:

    • sałata masłowa – o miękkich, delikatnych liściach

    • sałata krucha – o liściach twardych, sztywnych i pofałdowanych

  • sałata rzymska, sałata długolistna (Lactuca sativa L. var. longifolia Lam.)

  • sałata dębolistna (Lactuca sativa L. var. crispa L.) – czerwona i zielona

  • sałata łodygowa, głąbiki krakowskie (Lactuca sativa L. var. augustana L. H. Bailey)

  • Ponadto w obrębie każdej odmiany istnieją liczne odmiany uprawne (kultywary).

Zastosowanie

  • Roślina uprawna: uprawiana jest jako warzywo liściaste. Występuje w licznych odmianach różniących się strukturą liści, kolorem i smakiem.

  • Sztuka kulinarna: używana przed kwitnieniem jako składnik sałatek oraz do dekoracji potraw.

Przypisy

  1. ↑ Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-04-15].

  2. ↑ Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-05-05].

Uprawa

Roślina łatwa w uprawie. Nie ma specjalnych wymagań co do gleby. Stanowisko może być słoneczne lub półcieniste. Uprawia się z nasion, które wysiewa się od wczesnej wiosny do późnego lata. W czasie upałów wskazane jest cieniowanie.

Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, warzywa, warzywa liściowe