- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 12(322) foto: Gospodarz.pl
Ceny bydła i wołowiny
W okresie styczeń-październik 2017 r. skupiono 593,4 tys. ton bydła w wadze żywej, czyli o 13% więcej niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego, a przedsiębiorstwa przemysłu mięsnego zatrudniające 50 i więcej pracowników wytworzyły 171 tys. ton wołowiny, co oznacza zwyżkę o 11%.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Cena skupu bydła wyniosła w tym okresie 6,29 zł/kg i była o 6,3% wyższa niż przed rokiem, natomiast w październiku br. wzrosła o 2,1% do 6,44 zł/kg w porównaniu z wrześniem 2017 r. Cena skupu młodego bydła w październiku br. była na poziomie 6,68 zł/kg i była o 2,7% większa niż przed miesiącem. Zwyżka cen skupu żywca wołowego, przy niskich cenach pasz wpłynęło na poprawę stosunku cen żywiec:mieszanka B2 dla opasów. Relacja ta była korzystniejsza w pierwszych dziesięciu miesiącach br. niż w porównywalnych miesiącach 2016 r.
Utrzymuje się regionalne zróżnicowanie cen skupu bydła oraz cen sprzedaży ćwierci z byków do lat dwóch i krów. W trzecim tygodniu listopada 2017 r., tak jak do tej pory, najniższe ceny skupu notowano w regionie północnym - 5,81 zł/kg, a najwyższe w regionie południowym - 6,80 zł/kg. Ćwierci z krów były najtańsze w regionie południowym - 10 812 zł/t, a byków w regionie północnym - 13 734 zł/t, natomiast ceny ćwierci z byków do dwóch lat były najwyższe w regionie południowym - 13 985 zł/t, a krów w regionie północnym - 11 404 zł/t.
Na poziomie detalu, od stycznia do października 2017 r., mięso wołowe zdrożało o 2,7%, a cielęce o 1,8%. Ceny detaliczne różnych rodzajów mięsa wołowego zmieniły się minimalnie. W październiku 2017 r. w porównaniu z grudniem 2016 r. spośród asortymentów monitorowanych przez GUS zdrożały: szponder, tj. mięso wołowe z kością z 18,73 do 18,91 zł/kg, rostbef i antrykot z 26,60 do 27,59 zł/kg, mięso wołowe bez kości z udźca z 32,53 do 33,21 zł/kg, mięso cielęce z kością z 28,29 do 29,05 zł/kg i mięsa cielęcego bez kości z 47,34 do 48,17 zł/kg.
Polska wołowina pozostaje konkurencyjna cenowo na rynku unijnym. W okresie 13.11-19.11.2017 cena tusz kategorii A/C/Z1 klasy R32 była w Polsce mniejsza o 11% niż w UE - 387,43 EUR/dt i wyniosła 345,97 EUR/dt, a tusz młodego męskiego bydła w wieku 12-24 miesiące kategorii A klasy U+R+O o 12% i 346,07 EUR/dt. Tusze kategorii A/C/Z klasy R3 były droższe również u naszych najważniejszych odbiorców tj. we Włoszech o 18%, Niemczech o 15%, Hiszpanii o 12%, Francji o 3% i Wielkiej Brytanii o 18%.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 12(322) foto: Gospodarz.pl
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (07.04.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny zbóż na giełdach towarowych (07.04.2024)
-
Na świecie produkty mleczarskie drożały w marcu szósty miesiąc z rzędu