BIEŻĄCE NOTOWANIA




Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (07.05.2017)


Dodano: 13.05.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 1 do 7 maja 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen indyczek i kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (07.05.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny drobiu w Polsce

Towar

Polska

Cena w zł/t

Zmiana ceny [%]

kurczęta typu brojler

3218

-1,3

indory

5140,1

-0,3

indyczki

5142,6

0,2

kaczki typu brojler

4588,1

-0,3

kury mięsne ze stad reprodukcyjnych

2235,9

1,3


W okresie od 1 do 7 maja 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych – o 1,3% do 2235,9 zł/t. Mniejszy wzrost odnotowano w przypadku indyczek – o 0,2% do 5142,6 zł/t. Z kolei notowania kurcząt typu brojler, indorów i kaczek typu brojler spały o odpowiednio – 1,3%, 0,3% i 0,3% do 3218 zł/t, 5140,1 zł/t i 4588,1 zł/t.
 

Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały ceny skrzydeł z indyka o 3,9% do 4761 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie północnym – 4956 zł/t, a najmniej w centralnym – 4468 zł/t.

Więcej w tym czasie płacono także za uda z kurczaka, bo o 3,4% do 
5480zł/t. Najdrożej było w makroregionie centralnym – 5673 zł/t, a najtaniej w północnym – 4892 zł/t.

 

Podrożały również skrzydła z kurczaka 2,9% do 5192 /t, gdzie najdrożej było w makroregionie północnym – 6110 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 4482 zł/t.

W pierwszym tygodniu maja zwyżkę odnotowano też względem wątroby z kurczaka i filetów z piersi z kurczaka o odpowiednio – o 1,7% i 1,5% do 2485 zł/t i 13496 zł/t. Najwyższe ceny wątroby z kurczaka obowiązywały w makroregionie południowo-wschodnim – 3920 zł/t, a najmniejsze w zachodnim – 2261 zł/t. Z kolei w przypadku filetów z piersi z kurczaka największe ceny uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 14099 zł/t, a najmniej w centralnym – 13102 zł/t.
 

Nieznaczne wzrosty cen podrobów drobiowych – poniżej 1% dotyczyły także podudzi z indyka i filetów z piersi z indyka, których notowania ukształtowały się na poziomie 4616 zł/t i 16682 zł/t odpowiednio. W przypadku tych pierwszych najwięcej uzyskiwano w makroregionie pólnocnym – 5033 zł/t, a najmniej w centralnym – 4006 zł/t. Natomiast filety z piersi z indyka wyceniono najwyżej w regionie zachodnim – 17090 zł/t, a najniżej w centralnym – 16097 zł/t.

Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--

W dniach od 1 do 7 maja 2017 r. doszło do spadku cen tuszek indyków patroszonych 73% - o 3,2% do 8413 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie zachodnim– 8854 zł/t, a najmniej w centralnym – 8100 zł/t.
 
Ponadto, tańsze były również tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 3,1% do 5405 zł/t, tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami – o 2,8% do 4750 zł/t, wątroby z indyka – o 2,1% do 4469 zł/t, podudzia z kurczaka – o 1,4% do 5446 zł/t, uda z indyka – o 0,4% do 9770 zl/t, ćwiartki z kurczaka i nogi z kurczaka o 0,3% do odpowiednio: 3462 zł/t i 5205 zł/t.
 

Ceny produktów drobiowych

Towar

Polska

Makroregiony

północny

centralny

południowo-wschodni

zachodni

cena w zł/t

zmiana ceny [%]

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj

5405

-3,1

5496

4944

 

6975

tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami

4750

-2,8

4927

4727

4638

5084

tuszki indyków patroszonych 73%

8413

-3,2

 

8100

 

8854

ćwiartki z kurczaka

3462

-0,3

3441

3456

3293

3538

skrzydła z kurczaka

5192

2,9

6110

4863

4482

5620

filety z piersi kurczaka

13496

1,5

13364

13102

13114

14099

nogi z kurczaka

5205

-0,3

4690

5686

6590

4993

podudzia z kurczaka

5446

-1,4

4635

5673

6010

537

uda z kurczaka

5480

3,4

4892

5673

4881

5472

filety z piersi indyka

16682

0,5

16843

16097

 

17090

skrzydła z indyka

4761

3,9

4956

4468

 

4889

uda z indyka

9770

-0,4

9778

9684

 

9863

podudzia z indyka

4616

0,9

5033

4006

 

4698

wątroby z kurczaka

2485

1,7

2487

2352

3920

2261

wątroby z indyka

4469

-2,1

4313

4146

 

4891

 


źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl