- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (07.05.2017)
Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 1 do 7 maja 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen indyczek i kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Ceny drobiu w Polsce
Towar |
Polska |
|
Cena w zł/t |
Zmiana ceny [%] |
|
kurczęta typu brojler |
3218 |
-1,3 |
indory |
5140,1 |
-0,3 |
indyczki |
5142,6 |
0,2 |
kaczki typu brojler |
4588,1 |
-0,3 |
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych |
2235,9 |
1,3 |
W okresie od 1 do 7 maja 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych – o 1,3% do 2235,9 zł/t. Mniejszy wzrost odnotowano w przypadku indyczek – o 0,2% do 5142,6 zł/t. Z kolei notowania kurcząt typu brojler, indorów i kaczek typu brojler spały o odpowiednio – 1,3%, 0,3% i 0,3% do 3218 zł/t, 5140,1 zł/t i 4588,1 zł/t.
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały ceny skrzydeł z indyka o 3,9% do 4761 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie północnym – 4956 zł/t, a najmniej w centralnym – 4468 zł/t.
Więcej w tym czasie płacono także za uda z kurczaka, bo o 3,4% do 5480zł/t. Najdrożej było w makroregionie centralnym – 5673 zł/t, a najtaniej w północnym – 4892 zł/t.
Podrożały również skrzydła z kurczaka 2,9% do 5192 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie północnym – 6110 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 4482 zł/t.
W pierwszym tygodniu maja zwyżkę odnotowano też względem wątroby z kurczaka i filetów z piersi z kurczaka o odpowiednio – o 1,7% i 1,5% do 2485 zł/t i 13496 zł/t. Najwyższe ceny wątroby z kurczaka obowiązywały w makroregionie południowo-wschodnim – 3920 zł/t, a najmniejsze w zachodnim – 2261 zł/t. Z kolei w przypadku filetów z piersi z kurczaka największe ceny uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 14099 zł/t, a najmniej w centralnym – 13102 zł/t.
Nieznaczne wzrosty cen podrobów drobiowych – poniżej 1% dotyczyły także podudzi z indyka i filetów z piersi z indyka, których notowania ukształtowały się na poziomie 4616 zł/t i 16682 zł/t odpowiednio. W przypadku tych pierwszych najwięcej uzyskiwano w makroregionie pólnocnym – 5033 zł/t, a najmniej w centralnym – 4006 zł/t. Natomiast filety z piersi z indyka wyceniono najwyżej w regionie zachodnim – 17090 zł/t, a najniżej w centralnym – 16097 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
Ceny produktów drobiowych
Towar |
Polska |
Makroregiony |
||||
północny |
centralny |
południowo-wschodni |
zachodni |
|||
cena w zł/t |
zmiana ceny [%] |
cena w zł/t |
cena w zł/t |
cena w zł/t |
cena w zł/t |
|
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj |
5405 |
-3,1 |
5496 |
4944 |
|
6975 |
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami |
4750 |
-2,8 |
4927 |
4727 |
4638 |
5084 |
tuszki indyków patroszonych 73% |
8413 |
-3,2 |
|
8100 |
|
8854 |
ćwiartki z kurczaka |
3462 |
-0,3 |
3441 |
3456 |
3293 |
3538 |
skrzydła z kurczaka |
5192 |
2,9 |
6110 |
4863 |
4482 |
5620 |
filety z piersi kurczaka |
13496 |
1,5 |
13364 |
13102 |
13114 |
14099 |
nogi z kurczaka |
5205 |
-0,3 |
4690 |
5686 |
6590 |
4993 |
podudzia z kurczaka |
5446 |
-1,4 |
4635 |
5673 |
6010 |
537 |
uda z kurczaka |
5480 |
3,4 |
4892 |
5673 |
4881 |
5472 |
filety z piersi indyka |
16682 |
0,5 |
16843 |
16097 |
|
17090 |
skrzydła z indyka |
4761 |
3,9 |
4956 |
4468 |
|
4889 |
uda z indyka |
9770 |
-0,4 |
9778 |
9684 |
|
9863 |
podudzia z indyka |
4616 |
0,9 |
5033 |
4006 |
|
4698 |
wątroby z kurczaka |
2485 |
1,7 |
2487 |
2352 |
3920 |
2261 |
wątroby z indyka |
4469 |
-2,1 |
4313 |
4146 |
|
4891 |
źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto: Gospodarz.pl
Tagi: drób mięso drobiowe kurczęta indory indyczki kaczki gęsi kury mięsne tuszki kurcząt patroszonych tuszki indyków patroszonych ćwiartki z kurczaka skrzydła z kurczaka filety z piersi kurczaka nogi z kurczaka podudzia z kurczaka uda z kurczaka filety z piersi indyka skrzydła z indyka udźce z indyka podudzia z indyka wątroby z kurczaka wątroby z indyka ceny drobiu ceny kurcząt ceny gęsi ceny kaczek ceny indyków ceny mięsa drobiowego
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (07.04.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny zbóż na giełdach towarowych (07.04.2024)
-
Na świecie produkty mleczarskie drożały w marcu szósty miesiąc z rzędu