BIEŻĄCE NOTOWANIA




Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (04.10.2018)


Dodano: 07.10.2018

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 24 do 30 września 2018 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych, indorów oraz indyczek.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (04.10.2018)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny drobiu w Polsce
Towar
Polska
Cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3556,8
-1,8
indory
5479,5
1,2
indyczki
5462,8
6,6
kaczki typu brojler
4573,7
-0,2
gęsi tuczone 8139,4 -0,1
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
2674,3
5,9
 
W okresie od 24 do 30 września 2018 roku wzrost cen zaobserwowano w obrębie indowrów o 1,2% do 5479,5 zł/t.

Wzrosły ceny nastapił również wśród indyczków o 6,6% do 5462,8 zł/t, kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 5,9% do 2674,3 zł/t..

Cena spadła w obrębie kurczat typu brojler o 1,8% do 3556,8 zł/t, kaczek typu brojler o 0,2% do 4573,7 zł/t oraz gęsi tuczone o 0,1% do 8139,4 zł/t/
 
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały ćwiartki z kurczaka o 3,3% do 3725 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 3825 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 3202 zł/t.
 
Również o 3,3% do 2732 zł/t zwiększyły się wątroby z kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie północnym – 5013 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 3625 zł/t.
 
Również wzrost odnotowano o 1,3% w przypadku podudziaz kurczaka, za które uzyskiwano 5262 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie południowo-wschodnim – 5441 zł/t, a najtańsze w zachodnim – 2555 zł/t.
 
Więcej w tym czasie płacono za podudzia z indyka, bo o 1,9% do 5179 zł/t. Najdrożej było w makroregionie północnym – 5441 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 4259 zł/t.
 
Podrożały również wątroby z indyka o 1,6% do 4482 /t, gdzie najdrożej było w makroregionie centralnym – 4680 zł/t, a najtaniej w północnym – 4304 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
W dniach od 24 do 30 września 2018 r. doszło do wzrostu udźcia z indyka o 1,5% do 9319 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie zachodnim – 10014 zł/t, a najmniej w centralnym – 8953 zł/t.

Podwyższyła się cena tuszki indyków patroszonych 73% o 1,2% do 8792 zł/t. Najdrożej było w makroregione zachodnim - 9828 zł/t, a najmniej południowo-wschodnim - 15594 zł/t.


W analizowanym okresie zniżkę odnotowano względem wątroby z indyka o 6,4% do 3930 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie centralnym - 4620 zł/t, a najmniejsze w centralnym – 8670 zł/t.

 
O 0,7% do 5246 zł/t zwiększyły się ceny skrzydła z indyka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie centralnym – 5410 zł/t, a najmniej w zachodnim – 5139 zł/t.
 
Spadek odnotowano ceny tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 7,0% do 5064 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 6112 zł/t, a najtańsze w południowo-wschodnim – 4944 zł/t.


Potaniały również nogi z kurczaka o 7,4% do 5560 /t, gdzie najdrożej było w makroregionie centralnym – 5858 zł/t, a najtaniej w północnym – 4420 zł/t.

Mniej w tym czasie płacono za skrzydła z kurczaka, bo o 6,0% do 5311 zł/t. Najdrożej było w makroregionie północnym – 6536 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 4551 zł/t.

Ponadto, tańsze były filety z piersi kurczaka o 3,9% do 15116 zł/t, tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyjami  – o 16,8% do 5524 zł/t, filety z piersi indyka - o 2,0% do 17538 zł/t, podudzia z kurczaka - o 1,1% do 5456 zł/t, uda z kurczka - o 0,2% do 6178 zł/t.
 
Ceny produktów drobiowych
Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
5524
-16,8
_______
________
 
________
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
5064
-7,0
5052
4980
4944
6112
tuszki indyków patroszonych 73%
8792
1,2
_______
8670
 
9828
ćwiartki z kurczaka
3725
3,3
3773
3680
3202
3825
skrzydła z kurczaka
5311
-6,0
6536
5087
4551
5459
filety z piersi kurczaka
15116
-3,9
14526
14566
14812
16082
nogi z kurczaka
5560
-7,4
4420
5858
5840
5667
podudzia z kurczaka
5456
-1,1
4925
5228
6428
6028
uda z kurczaka
6178
-0,2
5646
6090
5991
6408
filety z piersi indyka
17538
-0,2
18516
16481
18550
18016
skrzydła z indyka
5246
0,7
5180
5410
5172
5139
uda z indyka
9319
1,5
9338
8953
9310
10014
podudzia z indyka
5179
1,9
5441
5095
4259
5063
wątroby z kurczaka
2732
3,3
2795
2642
5441
2555
wątroby z indyka
4482
1,6
4304
______

4601

_______
 
 

źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl