Partner portalu




BIEŻĄCE NOTOWANIA




Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (10.12.2017)


Dodano: 18.12.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 3 do 10 grudnia 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen indorów, kaczek typu brojler i kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (10.12.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości: Drób i jaja


Ceny drobiu w Polsce

Towar

Polska

Cena w zł/t

Zmiana ceny [%]

kurczęta typu brojler

3399,4

-0,2

indory

5031,2

0,7

indyczki

4781,8

-0,6

kaczki typu brojler

4586,8

1,2

gęsi tuczone

10215,9

-0,4

kury mięsne ze stad reprodukcyjnych

2901,0

2,4

 

W okresie od 3 do 10 grudnia 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 2,4% do 2901 zł/t, kaczek typu brojler o 1,2% do 4586,8 zł/t oraz indorów o 0,7% do 5031,2 zł/t. Za to spadły ceny indyczek o 0,6% do 4781,8 zł/t, gęsi tuczonych o 0,4% do 10215,9 zł/t, a także kurcząt typu brojler o 0,2% do 3399,4 zł/t.

 

Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały tuszki indyków patroszonych 73% o 11,1% do 9494 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 9328 zł/t, a najmniej w północnym – 8639 zł/t.

 

O 4% do 4971 zł/t zwiększyły się ceny podudzia z kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie południowo-wschodnim – 5835 zł/t, a najmniej w północnym – 4451 zł/t.

 

1,7% zwyżek odnotowano w przypadku filetów z piersi indyka, za które uzyskiwano 16980 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie północnym – 17394 zł/t, a najtańsze w zachodnim – 16394 zł/t.

 

Więcej w tym czasie płacono za podudzia z indyka, bo o 1,7% do 4665 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 5144 zł/t, a najtaniej w północnym – 4356 zł/t.

 

W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem filetów z piersi kurczaka o 0,3% do 13814 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie zachodnim - 14313 zł/t, a najmniejsze w północnym – 13422 zł/t.

 

Podrożały również wątroby z kurczaka o 2,1% do 2551 /t, gdzie najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 3935 zł/t, a najtaniej w zachodnim – 2351 zł/t.

 

Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--

W dniach od 3 do 10 grudnia 2017 r. doszło do spadku cen skrzydła z kurczaka - o 8,2% do 5140 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie północnym – 6336 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 4735 zł/t.

 

Ponadto, tańsze były również tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 0,4% do 5768 zł/t, tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami – o 1% do 5102 zł/t, ćwiartki z kurczaka – o 2% do 3253 zł/t, nogi z kurczaka – o 0,5% do 5103 zł/t, uda z kurczaka - o 2,8% do 5441 zł/t, skrzydła z indyka - o 1,8% do 5096 zł/t, uda z indyka - o 3,3% do 8634 zł/t oraz wątroby z indyka – o 4% do 4377 zł/t.
 

Ceny produktów drobiowych

Towar

Polska

Makroregiony

północny

centralny

południowo-wschodni

zachodni

cena w zł/t

zmiana ceny [%]

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj

5768

-0,4

5836

5291

 

6863

tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami

5102

-1,0

5280

5088

5013

5402

tuszki indyków patroszonych 73%

9494

11,1

8639

 

 

 

9328

ćwiartki z kurczaka

3253

-2,0

3321

3223

3052

3334

skrzydła z kurczaka

5140

-8,2

6336

4735

4659

5800

filety z piersi kurczaka

13814

0,3

13422

13611

13555

14313

nogi z kurczaka

5103

-0,5

4751

6072

5097

5091

podudzia z kurczaka

4971

4,0

4451

5019

5835

5066

uda z kurczaka

5441

-2,8

4135

5917

5120

5273

filety z piersi indyka

16980

1,7

17394

16706

 

16394

skrzydła z indyka

5096

-1,8

4900

5329

 

5345

uda z indyka

8634

-3,3

8485

8477

 

9293

podudzia z indyka

4665

1,7

4356

4847

 

5144

wątroby z kurczaka

2551

2,1

2674

2415

3935

2351

wątroby z indyka

4377

-4,0

3862

4955

 

4871

 

 


źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl