BIEŻĄCE NOTOWANIA




Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (13.01.2019)


Dodano: 22.01.2019

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż w dniach od 7 do 13 stycznia 2019 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen indorów oraz kaczek typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (13.01.2019)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny drobiu w Polsce
Towar
Polska
Cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3183,3
0,0
indory
5777,3
0,1
indyczki
5450,2
0,0
kaczki typu brojler
4582,1
0,3
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
2618
-1,6
 
W okresie od 7 do 13 stycznia 2019 roku wzrost cen zaobserwowano w obrębie kaczek typu brojler o 0,3% do 4582,1 zł/t.

Wzrosły ceny nastapił również wśród indorów o 0,1% do 5777,3 zł/t.

Cena spadła w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 1,6% do 2618 zł/t,

Bez zmian pozostały kurczęta typu brojler do 3183,3 zł/t oraz indyczki do 5450,2 zł/t.
 
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały wątroby z kurczaka o 11,8% do 2812 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie północnym – 2842 zł/t, a najmniej w zachodnim – 2558 zł/t.
 
Również o 7,5% do 4396 zł/t zwiększyły się ceny wątroby z indyka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie centralnym – 4610 zł/t, a najmniej w północnym – 4219 zł/t.
 
Również wzrost odnotowano o 3,7% w przypadku skrzydła z kurczaka, za które uzyskiwano 5106 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie północnym – 5749 zł/t, a najtańsze w południowo-wschodnim – 4312 zł/t.
 
Więcej w tym czasie płacono za podudzia z indyka, bo o 2,8% do 5253 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 6032 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 4433 zł/t.
 
Podrożały również filety z piersi kurczaka o 2,1% do 13216 /t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 14260 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 12118 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
W dniach od 7 do 13 stycznia  2019 r. doszło do wzrostu podudzia z kurczaka o 1,5% do 5141 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie południowo-wschodnim – 6337 zł/t, a najmniej w północnym – 4906 zł/t.

Podwyższyła się cena tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 1,5% do 4810 zł/t. Najdrożej było w makroregione zachodnim - 5753 zł/t, a najmniej południowo-wschodnim - 4599 zł/t.


W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano względem nogi z kurczaka o 0,7% do 5714 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie centralnym - 6591 zł/t, a najmniejsze w północnym – 4245 zł/t.

 
O 0,5% do 17265 zł/t zwiększyły się ceny fileta z piersi indyka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie zachodnim – 17392 zł/t, a najmniej w północnym – 17198 zł/t.
 
Wzrost odnotowano ceny udźca z indyka o 0,5% do 9335 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 10654 zł/t, a najtańsze w centralnym – 8923 zł/t.


Potaniały ceny uda z kurczaka o 10,2% do 5051 /t, gdzie najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 5953 zł/t, a najtaniej w centralnym – 4906 zł/t.

Mniej w tym czasie płacono za skrzydła z indyka, bo o 4,6% do 5261 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 5712 zł/t, a najtaniej w centralnym – 5040 zł/t.

Ponadto, tańsze były tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 2,9% do 5684 zł/t, tuszki indyków patroszonych 73%  – o 2,6% do 8841 zł/t, ćwiartki z kurczka - o 2,2% do 3290 zł/t,
 
Ceny produktów drobiowych
Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
5684
-2,9
 
5754
55192
 
6212
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
4811
1,5
5010
4746
4599
5753
tuszki indyków patroszonych 73%
8841
-2,6
10136
8500
 
9916
ćwiartki z kurczaka
3290
-2,2
3454
3201
2962
3445
skrzydła z kurczaka
5106
3,7
5749
4945
4312
5178
filety z piersi kurczaka
13216
2,1
12569
12845
12118
14260
nogi z kurczaka
5714
0,7
4245
6591
5540
5285
podudzia z kurczaka
5141
1,5
4906
5066
6337
5299
uda z kurczaka
5051
-10,2
5853
4949
5953
5327
filety z piersi indyka
17265
0,5
17198
17220
17328
17392
skrzydła z indyka
5261
-4,6
5159
5040
5099
5712
uda z indyka
9335
0,5
9365
8923
9062
10654
podudzia z indyka
5253
2,8
5236
5175
4433
6032
wątroby z kurczaka
2812
11,8
2842
2756
_________
 
2558
wątroby z indyka
4396
7,5
4302
4610

4219

______
 
 

źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl