BIEŻĄCE NOTOWANIA




Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (14.05.2017)


Dodano: 23.05.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 7 do 14 maja 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen indyczek, indorów i kaczek typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (14.05.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny drobiu w Polsce

Towar

Polska

Cena w zł/t

Zmiana ceny [%]

kurczęta typu brojler

3203,0

-0,5

indory

5182,1

0,8

indyczki

5192,8

1,0

kaczki typu brojler

4592,9

0,1

kury mięsne ze stad reprodukcyjnych

2114,8

-5,4

 

W okresie od 7 do 14 maja 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie indyczek – o 1% do 5192 zł/t. Mniejszy wzrost odnotowano w przypadku indorów i kaczek typu brojler o odpowiednio – 0,8% i 0,1% do 5182,1 zł/t i 4592,9 zł/t. Z kolei notowania kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych oraz kurcząt typu brojler spadły odpowiednio o 5,4 i 0,5% do 2114,8 zł/t i 3203 zł/t.
 
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej potaniały podudzia z kurczaka o 4,2% do 5214 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 6030 zł/t, a najmniej w północnym – 4475 zł/t.

O
4% do 4996 zł/t zmniejszyły się ceny nogi z kurczaka. Najwięcej za nią płacono w makroregionie południowo-wschodnim – 5904 zł/t, a najmniej w północnym – 4774 zł/t.

 
Z kolei o 3,9% spadła cena skrzydła z indyka do 4574 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 4771 zł/t, a najniższe - w centralnym – 4347 zł/t.
 
W omawianym tygodniu maja zniżkę odnotowano też względem uda z indyka i uda z kurczaka o 1,3% odpowiednio do 9642 zł/t i 5411 zł/t. Najwyższe ceny uda z indyka obowiązywały w makroregionie zachodnim – 9928 zł/t, a najmniejsze w centralnym – 9118 zł/t. Z kolei w przypadku uda z kurczaka największe ceny uzyskiwano w makroregionie centralnym – 5622 zł/t, a najmniej w północnym – 5134 zł/t.
 
Potaniały również filety z piersi kurczaka o 1,2% do 13332 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 13968 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 12389 zł/t.
 
Mniej w tym czasie płacono także za skrzydła z kurczaka, bo o 0,4% do 5172 zł/t. Najdrożej było w makroregionie północnym – 5852 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 4384 zł/t.

Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
W dniach od 7 do 14 maja 2017 r. doszło do wzrostu cen tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj - o 8,1% do 5844 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie zachodnim – 6940 zł/t, a najmniej w centralnym – 5204 zł/t.
 
Ponadto, droższe były również tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 3% do 4894 zł/t, tuszki indyków patroszonych 73% – o 1% do 8496 zł/t, ćwiartki z kurczaka – o 0,9% do 3495 zł/t, filety z piersi indyka – o 1,5% do 16927 zł/t, podudzia z indyka – o 4,7% do 4835 zł/t, wątroby z kurczaka i z indyka o 1,5% i 1% do odpowiednio: 2522 zł/t i 4512 zł/t.

Ceny produktów drobiowych

Towar

Polska

Makroregiony

północny

centralny

południowo-wschodni

zachodni

cena w zł/t

zmiana ceny [%]

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj

5844

8,1

5635

5204

 

6940

tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami

4894

3,0

4901

4883

4870

4994

tuszki indyków patroszonych 73%

8496

1,0

8965

8215

 

8915

ćwiartki z kurczaka

3495

0,9

3427

3547

3327

3525

skrzydła z kurczaka

5172

-0,4

5852

5064

4384

5700

filety z piersi kurczaka

13332

-1,2

13070

13099

12389

13968

nogi z kurczaka

4996

-4,0

4774

5138

5904

4888

podudzia z kurczaka

5214

-4,2

4475

5289

6030

5378

uda z kurczaka

5411

-1,3

5134

5622

5147

5298

filety z piersi indyka

16927

1,5

16979

16812

 

17050

skrzydła z indyka

4574

-3,9

4622

4347

 

4771

uda z indyka

9642

-1,3

9821

9118

 

9928

podudzia z indyka

4835

4,7

5283

4080

 

5050

wątroby z kurczaka

2522

1,5

2644

2363

3737

2413

wątroby z indyka

4512

1,0

4240

4569

 

4952



źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl