BIEŻĄCE NOTOWANIA




Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (20.08.2017)


Dodano: 27.08.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 13 do 20 sierpnia 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen indyczek i indorów.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (20.08.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny drobiu w Polsce

Towar

Polska

Cena w zł/t

Zmiana ceny [%]

kurczęta typu brojler

3475,5

1,1

indory

5172,3

-0,6

indyczki

5035,9

-0,8

kaczki typu brojler

4597,7

2,3

gęsi tuczone

8607,7

0,3

kury mięsne ze stad reprodukcyjnych

2478,7

0,8

 

W okresie od 13 do 20 sierpnia 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie kaczek typu brojler o 2,3% do 4597,7 zł/t. Mniejszą zwyżkę odnotowano w przypadku kurcząt typu brojler o 1,1% do 3475,5 zł/t, kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 0,8% do 2478,7 zł/t,a także gęsi tuczonych o 0,3% do 8607,7 zł/t. Za to zmalały ceny indyczek o 0,8% do 5035,9 zł/t oraz indorów o 0,6% do 5172,3 zł/t.

 

Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 4% do 6327 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie północnym – 6568 zł/t, a najmniej w centralnym i zachodnim – 6323 zł/t.

 

Mniej w tym czasie płacono za tuszki indyków patroszonych 73%, bo o 1,2% do 8297 zł/t. Najdrożej było w makroregionie północnym – 9158 zł/t, a najtaniej w centralnym – 8090 zł/t.

 

Z kolei o 0,2% spadła cena wątroby z kurczaka do 2346 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 4377 zł/t, a najniższe - w zachodnim – 2039 zł/t.
 

Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--

W dniach od 13 do 20 sierpnia 2017 r. doszło do wzrostu cen tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami - o 6,5% do 5957 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie północnym – 6099 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 5883 zł/t.

 

Ponadto, droższe były również ćwiartki z kurczaka o 3,1% do 3709 zł/t, skrzydła z kurczaka – o 2,5% do 5519 zł/t, filety z piersi kurczaka – o 0,7% do 13983 zł/t, nogi z kurczaka – o 6,2% do 5682 zł/t, podudzia z kurczaka – o 5,8% do 5457 zł/t, uda z kurczaka o 1,2% do 5353 zł/t, filety z piersi indyka o 1,7% do 17070 zł/t, skrzydła z indyka o 2,6% do 4698 zł/t, uda z indyka o 0,7% do 7560 zł/t, podudzia z indyka o 1,1% do 4203 zł/t oraz wątroby z indyka o 4,6% do 4636 zł/t.

Ceny produktów drobiowych

Towar

Polska

Makroregiony

północny

centralny

południowo-wschodni

zachodni

cena w zł/t

zmiana ceny [%]

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj

6327

-4,0

6568

6323

 

6323

tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami

5957

6,5

6099

5967

5883

59587

tuszki indyków patroszonych 73%

8297

-1,2

9158

8090

 

8891

ćwiartki z kurczaka

3709

3,1

3648

3817

3669

3658

skrzydła z kurczaka

5519

2,5

6026

5269

4830

6051

filety z piersi kurczaka

13983

0,7

13737

13762

13790

14401

nogi z kurczaka

5682

6,2

5457

5974

6272

5285

podudzia z kurczaka

5457

5,8

4939

5517

6379

5536

uda z kurczaka

5353

1,2

4424

5470

5757

5646

filety z piersi indyka

17070

1,7

17124

17009

 

16991

skrzydła z indyka

4698

2,6

4820

4457

 

4962

uda z indyka

7560

0,7

7507

6657

 

9214

podudzia z indyka

4203

1,1

4147

4084

 

 

 

wątroby z kurczaka

2346

-0,2

2660

2192

4377

2039

wątroby z indyka

4636

4,6

4032

5052

 

5174

 

źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl